Veliko interesovanje za turističku ponudu Crne Gore obilježilo je i drugi dan Sajma turizma u Beogradu.

Ana Kostić iz Turističke organizacije Podgorice kazala je da su posjetioci bili naročito zainteresantni za Nacionalni park Skadarsko jezero, ali i forme aktivnog odmora, kako na samom jezeru, tako i na Kučkim koritima, te dva lednička jezera, Bukumirsko i Rikavačko.

“Predstavili smo i bogatu hotelska ponudu, tako da su tu danas sa nama i poznati podgorički hotelijeri. Zadovoljstvo nam je što iz godine u godinu bilježimo sve veći porast broja turista iz Srbije”, naglasila je Kostić.

TO Kotor se zajedno sa kolegama iz Tivta i Herceg Novog ove godine predstavlja na zajedničkom štandu Boka. Ana Nives Radović iz TO Kotor je obajasnila da je Boka kao geografski i kao kulturološki pojam, koji je turistima sa tržišta Srbije i te kako poznat kao jedna cjelina, tako i predstavljaju.

“Dakle, ono što je interesantno za njih, jer smo kroz razna istraživanja tržišta i gledajući i prateći njihove navike, vidjeli da svaki turista, konkretno iz Beograda, ali naravno i šireg područja koji kada dođe u jedan od ova tri grada, obiđe barem i jedan od druga dva grada, tako da imamo takvu ponudu, imamo zajednički nastup. Konkretno, ono što turiste sa ovog tržišta, kada je o Kotoru riječ, najviše interesuje, su manifestacije u našem gradu”, naglasila je Radović.

Sajam turizma u Beogradu važan je i za TO Ulcinj.

“Prema zvaničnim podacima najviše je prijavljivanih gostiju iz Srbije u 2018. godini, 19 posto više u odnosu na 2017. U 2018 godini preko 16 hiljada gostiju u Ulcinju je bilo iz Srbije, a broj noćenja je oko 180 hiljada”, kazao je direktor TO Ulcinj Fatmir Đeka.

Gabrijela Glavončić, direktorica TO Tivat, naglasila je značaj tržišta Srbije za Tivat i Boku.

“Srbija kao tržište koje zauzima prva dva mjesta u cjelokupnim statistikama kada su u pitanju zemlje pripadnosti ostvarila je u 2018. godini kao tržište 17 posto više u dolascima, iako se broj noćenja zadržao na istom nivou kao i 2017. godine, a to je negdje više od 270 hiljada noćenja i 29 hiljada dolazaka”, kazala je ona.

Tradicionalno, HG Budvanska rivijera nastupa samostalno na sajmu turizma u Beogradu. Izvršni direktor Katarina Kažanegra je objasnila da se na ovom sajmu otvaraju prilike da se naprave prve rezervacije.

izvor: rtcg.me