Ugašeno Golo Brdo, gorjelo i u Kunjama i na Komarnu

0
304

Požar na Golom brdu je pod kontrolom, situacija je stabilna, a vatrogasne ekipe su dežurale cijelu noć.

“Na zgarištu je ostalo još nekoliko tih klada, gori i dugo će to trajati. Međutim, naše snage su na terenu i obezbjeđuju da se ništa nepredviđeno ne desi” – kazao je za Radio Bar i Bar Info načelnik Službe zaštite, Velizar Čađenović.

On je istakao da je sinoćnji požar bio “jedan od gorih u našem dugogodišnjem iskustvu“, a zahvalio je svim pripadnicima Službe i svim subjektima sa područja barske i susjednih opština, koji su pružili znatnu pomoć: “Na licu mjesta bila su 33 vozila-osim naših šest, dva iz Budve, jedno iz Ulcinja, tri privatnika iz Sutomora – Miševića, jedno Luke Bar, Mornarica Vojske CG sa dva vozila i po tri vozila Vodovoda i Komunalnog preduzeća, kao i 12 privatnika koji su cisternama dopremali vodu”.

Čađenović je zahvalio pripadnicima policije, koji su pomagali, a ističe da požar, potpomognut jakim vjetrom, ne bi mogli savladati bez pomoći svih: “Pored ove lijepe šume koja je izgorjela i koju nismo mogli spasiti, nije bilo druge materijalne štete, sve smo kuće spasili, čak i crkvu, niko nije povrijeđen tako da možemo reći da je intervencija bila uspješna. Na žalost, iako smo ga čuvali toliko godina, Golo brdo je zaista ostalo golo”.

Veliki požar je zahvatio nakon 18 sati borovu šumu na Golom brdu iznad Sutomora. Načelnik Službe zaštite u Baru Velizar Čađenović potvrdio je vijest da je situacija “veoma ozbiljna” i da je ovo u 2017. najopasniji požar sa kojim se bore barski vatrogasci.

     “Angažovali smo kompletan sastav službe, povukli vozilo iz Virpazara, došle su kolege iz Ulcinja i Budve, borimo da se odbranimo kuće od vatre. Trudimo se i da odbranimo crkvu Svete Petke”, rekao je Čađenović.

Prema navodima mještana, plamen je u jednom momentu stigao na ispod 100 metara od kuća koje su najbliže Golom brdu.

Vatrogasci imaju velikih problema i zbog jakog vjetra koji stalno mijenja smjer.

Čađenović je kazao da je upravo zbog vjetra više plamenih jezika stiglo i do samog vrha Golog brda, što dodatno otežava podao vatrogascima kojima u pomoć priskaču i privatnici svojim auto-cisternama.

U akciju se uključila i Mornarica VCG. Zbog akcije je došlo i do naglog odlasa kupača sa sutomorske plaže, pa su na magistralnom putu od Sutomora ka Buljarici i tunelu Sozina formirane ogromne kolone automobila.

Akcija gašenja je u toku, a pripadnicima barske Službe zaštite u pomoć su pritekle i kolege iz Budve.