Vatrena lopta: Naučnici u potrazi za meteorom koji je pao u Australiji

Naučnici iz Australije dali su se u veliku potragu za ostacima meteora koji je sinoć, u spektakularnom „vatrenom“ prizoru, prošao preko neba iznad Pertha.

Rijetki fenomen zabilježen je na nekoliko snimaka, a na društvenim mrežama već je dobio i nadimak „vatrena lopta“.

Phil Bland, profesor s Curtin Univerziteta za CNN je izjavio da je skoro sto posto siguran da je u pitanju dio asteroida koji je prošao kroz atmosferu, što je nešto što se dogodi nekoliko puta godišnje.

Bland je osnivač mreže Desert Fireball, grupe naučnika koja prati putanje meteora i asteroida koji prelijeću po noćnom nebu, a cilj je izgraditi geološku mapu Sunčevog sistema. Ovaj profesor pozvao je Australijance koji pronađu neobični kamen da ga pozovu, kazavši kako bi bio potpuno oduševljen da ga nađe.

„Izgledaće čudno. Imaće crnu koru i biće u okrugao, u obliku u kakvom nije većina naših ovozemaljskih stijena. Izgledaće drugačije, neobično, a biće i teži od zemaljskih stijena“, kazao je on te dodao da, iako asteroidi prolaze kroz atmosferu nekoliko puta godišnje, to se rijetko desi iznad gusto naseljenih mjesta, kao što je Perth.

„U muzejskim kolekcijama nalazi se između 50 i 60 hiljada meteora koji su neopisivo vrijedni iz naučne perspektive“, poručio je profesor Bland.

„Toliko toga ne znamo oko toga kako se formirao Sunčev sistem, odakle dolaze organski materijal i voda…svaki asteroid koji pronađemo daje nam kritično važne informacije“.

Jedna svjedokinja kazala je za ABC da su čuli glasan zvuk, poput „tutnjave“, prije nego što se na nebu ukazala vatrena lopta.

„Isprva smo pomislili da je grmljavina, ali onda se kuća počela tresti, a pas je poludio“, rekla je ona.

Izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor