Udruženje psihologa saopštilo je danas da je uznemireno zbog napada na doktorku Nevenku Pavličić.

“Veoma smo uznemireni što je naša koleginica, dr Nevenka Pavličić, psihološkinja, zajedno sa saradnicama, napadnuta na radnom mjestu, u Kliničkom centru Crne Gore, gdje sve one obezbjeđuju različite preventivne usluge, podršku, liječenja i tretman, ocijenjeno je iz Udruženja psihologa.

U saopštenju se navodi da zaposleni u sistemu zdravstvene zaštite širom svijeta svakodnevno se suočavaju s nasiljem na svojim radnim mjestima.

„Nažalost, i u Crnoj Gori su oni koji brinu o zdravlju svih nas sve češće i sami žrtve nasilja na radnom mjestu Kada se nasilje dešava u zdravstvenoj ustanovi, kao ključnom mjestu zaštite zdravlja, tretmana i liječenja oboljenja, onda to pokreće ozbiljna pitanja o uslovima rada i o nivou sigurnosti svih onih koji nam obezbjeđuju zdravlje. Veoma smo uznemireni što je naša koleginica, dr Nevenka Pavličić, psihološkinja, zajedno sa saradnicama, napadnuta na radnom mjestu, u Kliničkom centru Crne Gore, gdje sve one obezbjeđuju različite preventivne usluge, podršku, liječenja i tretman“, dodaje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ovim neželjenim povodom, skreću pažnju ne samo na status psihološke djelatnosti u Crnoj Gori već i na potrebu da se naša struka bolje prepoznaje i priznaje, te da se njenim profesionalcima kontinuirano obezbjeđuju i unapređuju uslovi za kvalitetan rad, zajedno sa adekvatnom zaštitom na radnom mjestu.

„Psiholozi, posebno oni koji rade u sistemima koji se neposredno bave ljudima i njihovom dobrobiti (u zdravstvu, vaspitanju i obrazovanju), svakodnevno ulažu velike napore da sprečavaju nasilje i pomažu onima koji su ga doživjeli, u bilo kojem obliku. Ovog puta, očigledno je da je i njima samima potrebna snažnija i odlučnija pomoć i podrška sistema i ustanove u kojoj rade“, konstatuje se u saopštenju.

Zbog toga, kako se dodaje, želimo da pružimo podršku našoj koleginici, ali i da naglasimo značaj preventivnog i blagovremenog djelovanja na uzroke nasilja, kao i adekvatnih oblika podrške kada se nasilje već desi.

Udruženje psihologa Crne Gore, nastaviće da radi na prevenciji nasilja, tretmanu onih koji su žrtve, ali i akteri i svjedoci nasilja, u granicima svojih stručnih nadležnosti i prema najvišim standardima. Odgovornost je na svakom od nas. Ne boriti se protiv nasilja, znači biti saučesnik u nasilju.

Podsjetimo, doktorka Pavličić napadnuta je prije tri dana na radnom mjestu, a muškarac koji je napao je priveden.

izvor: rtcg.me