Tužilaštvo istražuje falsifikovanje  pečata nekoliko kompanija i ministarstava u Adiko banci, a vrijednost zloupotrebe je skoro dva miliona eura,   saznaju “Vijesti” iz više izvora.Iz banke su istakli da su odmah utvrđene nepravilnosti prijavili policiji i tužilaštvu.

Prema nezvaničnim informacijama, otkriveno je da su falsifikovanjem dokumentacije, lažnim žirantima ili i bez onih koji žiriraju,  odobreni krediti nepoznatim osobama od ukupno 1,98 miliona eura.Iz Adiko banke su potvrdili da su internom kontrolom u jednoj od poslovnica u Podgorici utvrdili nepravilnosti i to  prijavili policiji i tužilaštvu.

“Vijesti” saznaju da su za odobravanje kredita, u različitim pojedinačnim iznosima do nekoliko desetina hiljada eura, zloupotrijebljeni pečati i ostala dokumentacija Elektroprivrede Crne Gore, ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, pojedinih telekomunikacionih kompanija.U   EPCG su za  više od 50 osoba, koji nikada nijesu bili njeni zaposleni, odobreni krediti po osnovu zloupotrijebljenih i falsifikovanih obrazaca većinski državne elektroenergetske kompanije.  Slično se dešavalo i kod ostalih učesnika ove prevare.“Zbog krivičnog postupka koji je u toku, nismo u poziciji da detaljnije komentarišemo slučaj kako ne bismo narušili rad tužilaštva”, zvanično su odgovorili iz Adiko banke.

Navodno su posebno sporni krediti  odobreni u periodu od februara prošle godine do maja ove godine.

Spekuliše se da je moguće zloupotrijebljen identitet i pojedinih fizičkih lica, kao navodno krajnjih korisnika ovih  kredita, u manjim pojedinačnim iznosima.Prema nezvaničnim informacijama, u Specijalnom državnom tužilaštvu su prije 15-ak dana saslušani odgovorni direktori Adiko banke i komercijalista iz Podgorice I.P, ali potvrdu za to juče nijesmo dobili.

“Mi u Adiko banci imamo nultu toleranciju za nepoštovanje usklađenosti sa zakonskim procedurama. Tokom redovne interne kontrole banke u jednoj od naših poslovnica u Podgorici uočili smo izolovan slučaj nepravilnosti u procesu odobravanja kredita. Odmah smo preuzeli sve potrebne mjere kako bismo istražili slučaj, stekli bolji uvid u pojedinosti i bili u stanju da definišemo dalje aktivnosti”,  saopštili su iz Adiko banke, odgovarajući na pitanja “Vijesti” o ovom slučaju. Iz banke su istakli da su utvrđene nepravilnosti  “bez odlaganja prijavljene policiji i tužilaštvu koji će dalje preduzeti radnje iz njihove nadležnosti”.

U dokumentaciji podgoričke filijale Adiko banke bili su lažni pečati EPCG i ostalih kompanija i institucija, potpisi, ali i zavedeni lažni brojevi kojih nema kod “poslodavaca”.

izvor: ND Vijesti