Poslanici Demokrata i Ure više od dvije i po godine ne učestvuju u radu Skupštine, za to vrijeme uredno primaju plate, ali ne dolaze na posao. I ostatak opozicije, nekoliko puta počinjao je pa prekidao bojkot. Da se neopravdani nedolasci parlamentaraca na zasijedanja moraju kazniti, poručuju iz Liberalne partije. To će i tražiti izmjenama poslovnika koje će predložiti narednih dana.

“Kojima će se poslanici koji ne učestvuju u radu Skupštine duže od 30 dana kazniti nočvčanom kaznom u visini od 60% od plate,” rekao je portparol Amar Borančić.

Zahtjev Liberala, opravdan je i prihvatljiv DPS-u. Vrijeme je, smatra Ljuiđ Škrelja, da se ozakoni ono što već postoji u regionu i svijetu.

“Licitirati sada da li će to da bude samo novčana kazna ili određeni broj odsustava zbog čega bi mogao i plenum da raspravlja da li će nekom oduzeti mandat ili ne, još je rano sada o tome govoriti”, kaže Škrelja.

Matematička računica Demokrata je jasna, spremni su i da ne primaju platu ali će nastaviti bojkot kaže Momo Koprivica.

“Zato predlažemo da te plate smanje i 100 %, čim nam te plate svedu na nulu, objasnićemo im što je bojkot rada Parlamenta. Onda ćemo jošn intenzivnije i odlučnije bojkotovati rad Parlamenta”, kaže Koprivica.

Borančić smatra da neopravdano, neodgovorno i nesavjesno obavljanje funkcije treba sankcionisati.

“Ne da se vrši pritisak na bilo koga, već da se pošalje poruka odgovornosti prema građanima koji su ih birali,” rekao je Borančić.

Trećinu mjesečne zarade prime poslanici koji bojkotuju skupštinu u Sjevernoj Makedoniji, dok je praksa u većini parlamenata da nakon četiri neopravdana izostanka sa zasjedanja, poslanik izgubi mandat.

izvor: rtcg.me