Usvojen Zakon: Besplatne osnovne i master studije

0
329

Poslanici Skupštine usvojili su danas izmjene Zakona o visokom obrazovanju kojim je propisano da osnovne i master studije za sve studente Univerziteta Crne Gore UCG, koji studiraju po reformisanom modelu, budu besplatne.

Glasalo je 42 poslanika i svi su podržali Zakon.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, rekao je da se izmjenama i dopunama Zakona stvaraju pretpostavke za kvalitetnije visoko obrazovanje u Crnoj Gori.

“U cilju potreba stavljanja akcenta na dostupnost visokog obrazovanja svima pod jednakim uslovima, na kvalitet i mobilnost, finansijsku održivost i odgovornost UCG-a, ali i na usklađenost crnogorskog sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada”, kazao je on.

Šehović je odbacio kao neistinite „opaske i insinuacije“ da se Zakon donosi zbog nekog privatnog Univerziteta.

„Zakonom se ne povećava nijedno pravo privatnim univerziteta, samo se povećavaju prava UCG uz potrebu povećanju odgovornosti UCG, ukoliko ono želi da ostavi svoje pravo“, saopštio je Šehović u parlamentu.

On je dodao da se Zakonom daje pravo UCG-u da zaokruži finansijsku stabilnost.

Zakonom je propisano uvođenje besplatnih osnovnih i master studija za sve studente koji studiraju po reformisanom modelu na UCG-u.

Zakonom je propisano i uvođenje prijemnog ispita za upis na master studije na UCG-u po reformisanom modelu.

Uvedena je i promjena modela studiranja, tako da će visokoškolci sada studirati po modelu 3+2+3.

Zakonom je propisano i osnivanje Agencije za kvalitet visokog obrazovanja, koja se prvi put formira u Crnoj Gori, na bazi prepruka Evropske komisije i niza eksperata koji su se bavili visokim obrazovanjem u Crnoj Gori.

Agencija će se baviti kvalitetom visokog obrazovanja u Crnoj Gori, akreditacijom, reakreditacijom i eksternom evaluacijom.

Zakonom je predviđen i drugačiji izbor članova Savjeta za visoko obrazovanje, kako bi se stavio veći akcenat na transparentnost i odgovornost budućih članova, pa će članove Savjeta birati parlament, na predlog Vlade.

Izmjenama i dopunama Zakona promijenjen je i model finansiranja UCG-a. Biće uveden takozvani ugovorni model finansiranja koji podrazumijeva prava i obaveze i za državu, i za UCG, a zahvaljući kojima će UCG stvoriti preptostavke za značajnija izdvajanja iz budžeta, ali pod uslovom da prethodno ispune one ciljeve koje je Vlada pred njim postavila.

Izvor:Mina