Privrednici su, sa sjednice Odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore (PKCG) uputili apel da se uspostavi socijalni dijalog o pitanju rada trgovina nedjeljom, jer je to, kako su ocijenili, u interesu ne samo ekonomije, već i društva u cjelini.

“Ekonomska reforma mora biti prioritet i privreda stavljena u fokus. Socijalni dijalog u Crnoj Gori ne funkcioniše, a saradnja između Vlade, sindikata i privrede je nužna”, kazao je predsjednik Odbora Jovan
Lekić, reagujući na to što se Radna grupa koja bi trebalo da nađe modalitet rada trgovina nedjeljom još nije sastala usljed protivljenja sindikata zahtjevima privrede.

Upućen je još jednom poziv Ustavnom sudu da ocijeni ustavnost odredbe 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, uz apostrofiranje stava da neradna nedjelja samo za trgovine predstavlja svojevrsnu diskriminaciju ove
djelatnosti.

Kako dodaju iz PKCG, Odbor je usvojio Informaciju o poslovanju u sektoru trgovine za period januar-april i razmotrio proces primjene e-fiskalizacije. Predstavljene su mjere podrške privredi i građanima za II kvartal, te kreditna podrška IRF za 2021 godinu.

U radu sjednice su, pored članova, učestvovali potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić, načelnica Direkcije za regionalni razvoj iz Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Jovetić, načelnik Direkcije za zaštitu konkurencije, unutrašnju trgovinu i infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomskog razvoja Dragan
Vukčević, predstavnik Uprave prihoda i carina Ivan Bajić, te Spasoje Vujošević iz Investiciono razvojnog fonda.

Lekić je kazao je da Odbor i dalje potencira ključne stavove sa ranijih sjednica koji se odnose na akcize i ukidanje neradne nedjelje.

On je podsjetio da je u aprilu 2020. godine, zbog posljedica pandemije Covid -19 na poslovanje sektora trgovine, kao i velikog broja neradnih dana usljed propisanih mjera, zabrane rada nedeljom i tokom državnih
praznika, upućena Inicijativa za ukidanje odredbe 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Ustavni sud se do danas nije izjasnio o podnijetoj inicijativi za ustavnost odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Smatram da treba izaći u susret zahtjevima privrede i što prije donijeti odluku o
ustavnosti navedene odredbe, jer ovakvim postupanjem kao da Ustavni sud smatra da privrednici u Crnoj Gori ne postoje”, kazao je Lekić.

Podsjetio je da su zahtjevi OU trgovine da se u potpunosti ukine odredba 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini ili da se ista izmijeni na način da rad nedeljom trgovinama bude dozvoljen tokom turističke sezone ili makar u jednoj smjeni. Naglasio je obavezu poslodavaca da radniku omoguće četiri slobodna dana tokom mjeseca, te da je
kontrolisanje toga u rukama inspekcijskih organa.

Lekić navodi da se u javnosti manipuliše podacima o broju radnika na koje se odnosi neradna nedjelja ističući da je riječ o njih oko 17.000 koji rade u maloprodaji.

Dragan Vukčević, predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja, smatra da termin neradna nedjelja nije adekvatan, iz razloga što je zabranjeno obavljanje trgovine, ali ne i drugih djelalatnosti.

“Smatram da je da bi se izašlo u susret zahtjevima privrede prije svega neophodno integralno izmijeniti tri zakona, i to: Zakon o turizmu i ugostiteljstvu kojim nije precizno definisan početak i kraj turističke sezone (tokom koje trgovci traže da im se omogući rad nedjeljom), zatim Zakon o unutrašnjoj trgovini, te Zakon o radu”, kazao je on.

Vukčević je pozvao na dalje unapređivanje komunikacije svih institucija kako bi se odluke bazirale na sigurnijm podacima naročito kaad su u pitanju bilansi, povećanje cijena proizvoda i slično.

Izvor: RTCG