Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić dobio je prijetnje smrću nakon što su u Skupštini usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Te prijetnje su sudski epilog dobile tek pola godine kasnije, pa je tako u Osnovnom sudu u Nikšiću održano suđenje D.R, koji se tereti za to krivično djelo, piše Dan.

Optužnicu protiv njega podnijelo je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću. Sud je izrekao presudu ekspresno, odmah nakon prvog ročišta, pa je optuženi kažnjen uslovno.

D.R. se tereti da je 29. decembra prošle godine, u noći kad su usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ministru Leposaviću prijetio smrću.

Nakon što je Leposavić završio obrazlaganje zakonskih izmjena, D.R. mu je uputio prijetnje, poručivši, pored ostalog, da će „brzo završiti u rupi“.

Optužnicom mu je na teret stavljeno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

Leposavić je kazao da je kao javni funkcioner očekivao ovakve situacije, ali je kao ministar pravde zabrinut kada vidi da je potrebno pola godine kako bi pravosuđe reagovalo na prijetnje smrću.

“Ovo naročito kada se, kao u ovom slučaju, odmah utvrdi identitet okrivljenog. Prijetnje smrću treba najozbiljnije shvatati, jer je život svakog čovjeka najvrednije dobro koje pravni sistem mora da štiti bez izuzetka, ali i bez odlaganja”, rekao je Leposavić za Dan.

Izvor:RTCG