Uskoro skaču i cijene mlijeka?

Cijene gotovih mliječnih proizvoda moraju se korigovati, budući da cjelokupni mljekarski sistem kako mljekare, tako i primarna proizvodnja, trpi poskupljenja cijena repromaterijala i goriva koje idu ido 40 odsto, a očigledno se neće na tome zaustaviti, kaže u razgovoru za Dnevne direktorica mljekare “Srna” Zorka Šljukić.

epa09510542 Bottles with milk are offered for sale at a Lidl store in Riga, Latvia, 07 October 2021. German retailer Lidl opened 15 stores in Latvia on October 7. Lidl is a German international discount retailer chain that operates over 12,000 stores across Europe and the United States. EPA-EFE/TOMS KALNINS

Naime, iz Saveza stočara juče su saopštili da postoji mogućnost da naredne godine dođe do poskupljenja pasterizovanog mlijeka i mliječnih proizvoda od pet odsto, odnosno za dva centa po litru. Najavljeno poskupljenje zavisiće od saglasnosti crnogorskih otlcupljivača, odnosno mljekarskih kompanija.

Komentarišući mogući rast cijena mlij eka, Šljukić ističe da se od početka godine njihova, kao i sve druge kompanije nalaze u nezavidnom položaju i, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se suočavaju od pojave korona virusa prošle godine, nastojali su da spriječe poskupljenje gotovih proizvoda.

“Pojava koronavirusa, pad u prometima… sve se to odrazilo na našu industriju, a reflektuje se i na primame proizvođače”, kazala je ona.

Šljukić navodi da od 2006. nijesu mijenjali cijene gotovih proizvoda.

“Zagovornik sam toga da cijene gotovih proizvoda, konkretno mljekarskog sektora, ne poskupljuju, ali to se više ne može trpjeti, jer smo mi, da ne kažem na granici donje rentabilnosti’’, poručuje Šljukić.

Dok su cijene brašna i ulja poskupile enormno, naglašava Šljukić, mlijeko koje je ne samo namirnica koja je potrebna, nego i zdrava stoji na cjenovnom nepoštovanju.

“Ne može litar varenike da se proizvede, preradi i distribuira do krajnjeg kupca za toliko centi”.

Izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor