Uskoro neobjavljeni tekstovi Selindžera

Američki književni klasik Džerom Dejvid Selindžer, pisac kultnog „Lovca u žitu“, ostavio je iza sebe još neke tekstove koji će uskoro biti objavljeni.

Selindžerov sin Met potvrdio je da je njegov otac ostavio poveći opus koji dosad nije bio objavljen i da radi na tome da taj materijal što prije predstavi javnosti. Met je u britanskom „Gardijanu“ naveo da sa očevom udovicom Kolin O`Nil priprema neobjavljeni materijal.

Selindžer je umro 2010. godine, a iza sebe je ostavio mali opus, jer je 1965. odlučio da više neće objavljivati. Do smrti je živio povučeno u selu Kornišu u Nju Hempširu. Književni kritičari i čitaoci pretpostavljali su da on i dalje piše, ali do sada nije bilo potvrde za to.

Met Selindžer objašnjava da njegov otac nije htio da učestvuje u književnim nadmetanjima, već da je želio da bude sam sa svojim mislima.

Svoje najpoznatije djelo, roman „Lovac u žitu“, objavio je 1951. godine, a posljednje što je izašlo u javnost bila je priča „Hepvort 16, 1924“ u listu „Njujorker“ 1965. godine. Neobjavljeni materijali uglavnom se bave porodicom Glas, koju čitaoci Selindžera već poznaju iz njegovih kratkih priča.

Roman „Lovac u žitu“ smatra se američkim književnim klasikom.

Narator i glavni junak Holden Kolfild, tinejdžer koga su izbacili iz škole, postao je najpoznatiji američki književni junak, uz Haklberija Fina.

Roman je pogodio žicu hladnoratovske Amerike i ubrzo stekao kultni status.

izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE