Sporazumom sa Uprave prihoda, uprave lokalnih preduzeća imaju obavezu da do 15. avgusta dostave plan reorganizacije i da zatraže plaćanje obaveza u ratama

Nakon dvadesetodnevne blokade računa pljevaljskih lokalnih preduzeća, usled neplaćenih poreza i doprinosa, Uprava prihoda Crne Gore povući će danas blokadu, čime će se u pojedinim preduzećima steći uslovi da zaposleni u narednim danima prime plate. Lokalnim preduzećima “Čistoća”, Radio –televiziji Pljevlja i “Lokalnim putevima” računi su do kraja prošle nedjelje bili blokirani. Nakon razgovora sa načelnikom Uprave prihoda i carina – Područne jedinice Pljevlja Eldinom Katanom došlo je do sporazuma po kome će već danas blokade biti povučene.

-Upućen je zahtjev za deblokadu računa u petak i vjerujem da će račun tokom ponedjeljka biti deblokiran – izjavio je za “Dan” izvršni direktor preduzeća “Lokalni putevi”, Dragan Jovović uz pojašnjenje da je postignut dogovor sa Upravom prihoda da se do 15. avgusta dostavi plan racionalizacije troškova, kao i da se dug po osnovu poreza i doprinosa više neće uvećavati. Jovović nam je kazao da su se u ovom preduzeću trudili da se dug po osnovu poreza i doprinosa smanjuje i da je isti bio prilikom njegovog dolaska na mjesto direktora preko milion eura, a da je sada oko 800 hiljada eura.

-Nadam se da ćemo nakon deblokade računa uspjeti da radnicima isplatimo majsku platu i da izmirimo i druge obaveze – naglašava Jovović uz pojašnjenje da će biti ispoštovane i sve druge obaveze iz sporazuma sa predstavnicima Uprave prihoda

Kada je u pitanju sporazum Uprave prihoda i lokalnih preduzeća, predviđeno je da kada se sačini sanacioni plan preduzeća, neophodno je isti dostaviti Ministarstvu finansija i socijalnog staranja. Pritom je neophodno od ministarstva zatražiti otplatu poreskog duga na rate. Odgovor ministarstva zavisiće od kvaliteta urađenog sanacionog plana.

Mjesečno na plaćanje kamate išlo do 10.000 eura

Iz pljevaljske filijale Uprave prihoda pojašnjavaju da se na poreska dugovanja obračunava dnevna kamata u iznosu od 0,03 odsto. Tako je Opštini Pljevlja, koja je u maju dugovala 1,15 miliona eura, naplaćena kamata u iznosu od 10. 350 eura. U Upravi prihoda pozdravljaju potez lokalne uprave da nakon prinudno naplaćenih 330 hiljada eura u junu, plati i preostali dug od 800 hiljada eura i da izbjegne dalje plaćanje kamata. Zanimljivo je da predsjednik Opštine Igor Golubović na konferenciji za novinare nije pominjao plaćanje kamata, već je tvrdio da stalne prinudne naplate remete uredno planiranje aktivnosti lokalne uprave. Dobro bi bilo i da neko izračuna koliko je Opština platila na ime kamata na dugove za poreze i doprinose od 2009. godine od kada je tadašnje DPS rukovodstvo odlučilo da ne uz neto zarade ne plaća poreze i doprinose.

Podsjećamo, Uprava prihoda je u junu blokirala račune Opštine Pljevlja i preduzeća kojima je ona osnivač. Sa računa lokalne uprave izvršena je naplata 330 hiljada eura duga po osnovu poreza i doprinosa. Potom je predsjednik Opštine Igor Golubović održao konferenciju za novinare i javno saopštio da lokalna uprava neće vršiti nikakve isplate dok ne isplati cjelokupne prispjele obaveze po osnovu poreza i doprinosa. Golubović je tom prilikom optužio Upravu prihoda da blokira račune lokalne uprave i njenih preduzeća, a da se tako ne ponaša u slučaju drugih lokalnih uprava u Crnoj Gori. On je posebno bio ljut što je Uprava prihoda od početka godine u tri navrata prinudnim putem od Opštine Pljevlja naplatila po 300 hiljada eura za poreze i doprinose.

Zanimljivo je da su isti uslovi lokalnim preduzećima dati od strane Uprave prihoda i u martu, kao i da je Ministarstvo finasija tada samo prihvatilo plan reorganizacije lokalnog preduzeća “Vodovod” čiji račun u junu nije bio blokiran.

Uprave prihoda je preduzeće “Čistoća” blokirala na iznos od 170 hiljada eura, a Radio –televiziju Pljevlja i preduzeće “Lokalni putevi” na iznos od po 45 hiljada eura, “Grijanje” na iznos od 15 hiljada, dok je “Komunalnim uslugama” naplaćeno oko 5.000 eura.

Kada se priča o dugovima lokalnih preduzeća i pljevaljske Opštine po osnovu poreza i doprinosa oni su višemilionski, ali je veći dio ovog duga obuhvaćen reprogramom koji je ranije potpisan sa Upravom prihoda. Ova potraživanja se ne računaju u prispjele obaveze već se plaćaju u dogovorenim mjesečnim ratama.

 

Izvor: Dan