UNESCO prijeti da će skinuti Kotor sa svojeg popisa svjetske kulturne baštine zbog nekontrolirane izgradnje koja ugrožava njegovu staru gradsku jezgru.

Kotor, srednjovjekovni gradić s venecijanskim i austrougarskim palačama i utvrdama, smješten je u slikovitom jadranskom zaljevu Boki kotorskoj. Na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine nalazi se od 1979. godine.

UNESCO od početka 2000-ih upozorava Kotor da nekontrolirana izgradnja, turizam i pristajanje velikih kruzera ugrožavaju njegov Stari grad.

U junu 2016., UNESCO je pojačao pritisak i dao Crnoj Gori rok do sredine marta ove godine da riješi taj problem ako želi da grad ostane na popisu svjetske kulturne baštine. Crnogorska vlada naložila je u februaru privremenu zabranu izgradnje u Kotoru koja je trebala stupiti na snagu u aprilu kako bi se to izbjeglo.

No prije nego je zabrana stupila na snagu 5. aprila, dopustila je izgradnju velikih turističkih kompleksa u gradu. Sada se vodi spor između lokalnih vlasti, koje predvodi opozicija, nacionalne vlade i prethodne gradske uprave.

“U potpunosti smo uvjereni da imamo lažan proces (koji provodi nacionalna vlada) kako bi se zaustavio razvoj grada,.. pod izlikom da se nešto radi kako bi se ispravile pogreške prethodnih lokalnih vlasti”, rekao je gradonačelnik Vladan Jokić.

Od proglašenja nezavisnosti 2006., Crna Gora ostvaruje oko četvrtine BDP-a na turizmu i izgradnji na Jadranu. Godine 2016. prihodi od turizma iznosili su 22,1 posto BDP-a.

No nekontrolirana izgradnja često praćena korupcijom i nepotizmom uzela je svoj danak.
Sandra Kapetanović, arhitektica iz lokalnog centra za održivo planiranje, kazala je da taj problem postoji preko deset godina.

“UNESCO-ov odbor za svjetsku kulturnu baštinu upozorava od 2003. na negativne posljedice pretjerane urbanizacije”, kazala je.

Crnogorska obala, koja je duga samo 293 kilometra, prepuna je zgrada, uključujući desetke nedovršenih i napuštenih betonskih konstrukcija. Kotorske palače zasjenjuju moderne betonske zgrade.

Olivera, stanovnica obližnjeg mjesta Dobrote, kazala je da nove zgrade uništavaju to područje.

“Te novosagrađene kuće izgledaju kao neki neboderi s betonskim pločama na vrhu, kao grobnice”, kazala je.