SVIJET

UN: Nemarom čovjeka uskoro će izumrijeti milion vrsta

Ujedinjene nacije upozoravaju da bi ljudske aktivnosti u bliskoj budućnosti mogle prouzrokovati izumiranje najmanje milion vrsta.

U nacrtu izvještaja, koje je izradilo međudržavno tijelo Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), navodi se kako se tako brz nestanak biljaka i životinja, a procjenjuje se da bi mogle nestati u nekoliko narednih decenija, naziva “šestim masovnim izumiranjem”.

Masovna izumiranja u prošlosti su uvijek uzrokovali kataklizmični događaji ogromnih razmjera poput udara velikih asteroida ili masovnih vulkanskih erupcija, a ovaj put je uzrok čovjek, prenosi hrvatski portal Index.

Kao najvažniji uzroci uništenja koji prijete našoj planeti, u izvještaju koji je objavio UN, navodi se pretjerana konzumacija resursa, krivolov, sječa šuma i emisije nastale sagorijevanjem fosilnih goriva. Četvrtina svih poznatih vrsta biljaka i životinja već je ugrožena, a razmjere njihovog nestajanja desetinama ili stotinama puta su brži nego što su u prosjeku bili u posljednjih deset miliona godina.

Prema izvještaju, gotovo tri četvrtine kopna, polovina rijeka i jezera te 40-ak posto svih mora i okeana već pokazuje ozbiljne znake propadanja uzrokovanog ljudskim aktivnostima.

Čovječe, stvarno smo u nevolji

U posljednjih 40 godina, emisije stakleničnih gasova uzrokovane sagorijevanjem fosilnih goriva su se udvostručile, a prosječna temperatura porasla je za najmanje 0,7 stepeni Celzijusovih, tvrde autori.

“Rekao bih da je će se izvještaj najvjerovatnije interpretirati uz konstataciju u stilu ‘Čovječe, stvarno smo u nevolji’, međutim postoje rješenja. Naš izvještaj govoriće o razmjerama u kojima gubimo bioraznolikost te o stepenima u kojima je možemo zaštititi u budućnosti”, rekao je Bob Votson, voditelj IPBES-a, u izjavi britanskim novinarima.

Najveći dio propadanja staništa dogodiće se u Središnjoj i Južnoj Americi, u podsaharskoj Africi i u Aziji, a propadanje tla i klimatske promjene do 2050. uzrokovaće migracije između 50 i 700 miliona ljudi.

Izvještaj sadrži 1.800 stranica, temelji se na više od 15.000 akademskih radova i istraživanja, a jedna od ključnih ideja mu je da upozori političare na najbolje moguće načine borbe s klimatskim promjenama, navodi Index.

Izvor: Agencije