Osnivač i glavni urednik nedjeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković umro je poslije kraće i teške bolesti u 69. godini, saopštio je danas taj list.

Žarković je bio osnivač “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Prije toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je radijski komentator Slobodne Evrope (1993-1998), sarađivao je sa Zapadnonjemačkim radijom (WDR) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…).

Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gdje je bio i član Savjeta fakulteta.

Bio je prvi predsjednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

Objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića” 2016. godine.

“Svi biografski podaci, međutim, nijesu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i nevjerovatnu vještinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki dio identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedio redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, dodaje se u saopštenju.

Izvor:CDM