Indonežanin Sodimedžo, poznat kao deda Goto, koji tvrdi da je rođen 1870. godine, umro je u 147. godini u svom selu u provinciji Centralna Java, javio je BBC.

Prema dokumentima koje posjeduje, deda Goto je rođen u decembru 1870. godine. BBC napominje da je u Indoneziji tek 1900. godine počela da se vodi evidencija rođenih, kao i da je ranije bilo grešaka oko godine rođenja. Ipak, zvaničnici tvrde da su njegova dokumenta vjerodostojna.

Deda Goto je 12. aprila prebačen u bolnicu kada mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Šest dana kasnije, insistirao je da ga puste iz bolnice i da se vrati kući. “Od kako se vratio iz bolnice, samo je jeo kašu i veoma je malo unosio tečnosti”, rekao je za BBC njegov unuk Sujanto.

“To je trajalo samo nekoliko dana, a onda je odbijao da jede i pije sve dok nije umro”, dodao je unuk. Prošle godine je deda Goto u razgovoru za BBC “otkrio” tajnu dugovečnosti. Tada je rekao da je “najvažnije biti strpljiv i okružen ljudima koji vas vole”. Do kraja života ostao je strastveni pušač. Nadživeo je pet žena, 10 braća i sestara i svu svoju djecu. U svom selu bio je lokalni heroj poznat po pričama o ratovima protiv Japana i holandskih kolonizatora. Sahranjen je u ponedeljak na lokalnom groblju.