ZAJEV NAJAVIO

Umjesto izbora, rekonstrukcija vlade

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio je rekonstrukciju vlade i smjenu osam ministara i više od 20 direktora javnih institucija, umjesto prevremenih parlamentarnih izbora.

Zaev je sinoć, poslije sjednice Centralnog odbora SDSM u Ohridu, istakao da nema razloga za održavanje prevremenih izbora, jer je izvjesno dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, prenosi MIA.

Iako se taj datum očekuje ovog mjeseca, zbog odlaganja rasprave u njemačkom Bundestagu vjeruje se da će Sjeverna Makedonija datum dobiti najkasnije do oktobra.

Zaev je naveo da vlada treba da završi mandat kako bi se fokusirala na integrativne procese zemlje, kao što je članstvo u NATO.

On je objasnio da je prvi koncept rekonstrukcije vlade, koji ne isključuje mogućnost prevremenih izbora, bio upućen državama članicama EU, koje su, kako je rekao, dužne da odrede datum početka pregovora.

Zaev je najavio da će imena novih ministara biti poznata do kraja sedmice, a da će rekonstrukcija formalno biti završena do kraja mjeseca.

Izvor: Tanjug