Ukupan poreski dug smanjen za 140 miliona

MARKOVIĆ SA INSPEKTORIMA

Ukupan poreski dug smanjen za 140 miliona

Ukupan poreski dug smanjen je za oko 140 miliona eura, saopšteno je na redovnom sastanku predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića i rukovodilaca Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove.

.

Kako je saopšteno iz Vlade, konstatovani su odlični rezultati u oblasti ekonomske politike, konsolidacije javnih finansija te naplate prihoda.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je saopštio da je prošle godine naplaćeno 117 miliona eura više nego 2017. godine.

Prema riječima direktora Uprave carina Vladana Jokovića za 80 miliona eura je veća naplata u tom organu 2018. u odnosu na godinu ranije, dok je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta saopštio da su prošle godine izvršili preko 57 hiljada inspekcijskih pregleda, te izdali skoro 15 hiljada prekršajnih naloga vrijednosti 5,1 milion eura.

Marković je istakao da u narednom periodu mora postojati sveobuhvatna i kontinuirana aktivnost inspekcija, policije i tužilaštva kako bi se na što efikasniji način suzbila siva ekonomija.

„Borba protiv sive ekonomije je važna podrška za ostvarivanje našeg osnovnog prioriteta, a to je nastavak dinamičnog ekonomskog rasta, razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i povećanja životnog standarda“, istakao je predsjednik Vlade.

Dodao je da će poseban fokus biti stavljen na oblasti u kojima je najizraženije nezakonito djelovanje u privrednom poslovanju, a to su turizam, građevinarstvo i tržište rada.

„Aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije biće podržane zakonodavnim intervencijama ali i jačanjem institucionalnih kapaciteta kao što je formiranje Poreske policije u Poreskoj upravi te budžetske inspekcije u okviru Ministarstva finansija“, saopšteno je iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali potpredsjednici Vlade Milutin Simović i Zoran Pažin, ministri finansija, ekonomije i turizma Darko Radunović, Dragica Sekulić i Pavle Radulović, kao i direktor Uprave policije Veselin Veljović i viši državni tužilac Miloš Šoškić.

izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor