Nakon devastacije energetskih objekata u Beranama i privođenja počinilaca, posljednjih dana se sličan scenario ponavlja na području Cetinja i Nikšića, saopštili su iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Kako su naveli, sinoć je nepoznata osoba ukrala transformator snage 50 kVA kao i pripadajuće mu veze sa NN blokom iz trafostanice 10/0.4 kV Izvori. Ekipa je danas prema prijavi da je selo bez napajanja električnom energijom, izašla na teren i zatekla vandalski devastiranu trafostanicu.

“Takođe, ekipa CEDIS-a je jutros, prema prijavi beznaponskog stanja građana dežurnoj službi od sinoć nešto iza 22 sata, konstatovala da je iz trafostanice 10/0.4 kV Musta rupa ukraden transformator snage 50 kVA kao i veze transformatora i niskonaponskog bloka. Iz toga razloga, više sela na Cetinju juče nije imalo električnu energiju”, dodaju oni.

Kako ističu, ove pojave na Cetinju već poprimaju alarmantne razmjere ako se uzme u obzir da su se iste radnje desile 6 i 9.januara kada su ukradeni transformatori iz trafostanica Lješev Stup 1 i Lješev Stup 2 kao i 31.decembra 2019. godine isti slučaj krađe iz trafostanice Ulići.

Sve slučajevi uredno su prijavljeni Upravi policije.

“Obavještavamo i da je 9.januara tekuće godine u popodnevnim satima u Nikšiću, dežurna ekipa, prema prijavi građana, utvrdila da je jedan izlaz iz trafostanice Kočani II u prekidu. Ekipa je konstatovala da nedostaje oko 80 m kabla usljed njegovog nasilnog prekida. To je izazvalo prekid u napajanju električnom energijom dijela područja Kočani a slučaj je uredno prijavljen Upravi policije Centru bezbjednosti u Nikšiću”, dodaju oni.

Osim materijalne štete koju CEDIS konstantno trpi, trpe i njihovi korisnici jer ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati.

“Podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično.  Zbog neznatne materijalne koristi pojedinci rizikuju život, remete redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi njihovu eventualnu dobit”, zaključili su iz CEDIS-a.

Izvor:PortalAnalitika