Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom svijeta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera.

Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom sveta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera. Autor naloga @MalvareTechBlog otkrio je da se virus obraća domenu s dugačkim nazivom iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com.

Autor @MalvareTechBlog je zajedno s kolegom Darijanom Hosom odlučio da registruje domen kako bi istražio njegovu aktivnost.

Ispostavilo se da je adresa bila sadržana u kodu virusa, u slučaju da se javi potreba da se program zaustavi: program je prekidao napade i dobijao odgovor, prenosi „Gardijan“.

„Sada mogu da dodam u svoj zaključak: Slučajno sam zaustavio međunarodni sajber-napad“, saopštio je progamer na Tviteru.

On je naglasio da je ovo samo privremeno blokiralo dejstva virusa: hakeri treba samo da promene ovu adresu u kodu i sajber-napad na nezaštićene kompjutere će se nastaviti.

Anonimni programer je pozitivno ocenio to što je Majkrosoft objavio specijalni program za podršku nezaštićenim operativnim sistemima, poput Vindouz Iks-Pe, koji otklanja bag koji stvara „Vona kraj“.

Najveći broj sajber-napada zabeležen je u Rusiji, gde su meta hakera bili kompjuteri Ministarstva unutrašnjih poslova, „Sberbanke“, Ministarstva zdravlja. U subotu su hakerski napad prijavili i Ruska železnica i Centralna banka.

“MAJKROSOFT” AŽURIRA BEZBJEDNOST POSLIJE SAJBER NAPADA

Kompanija “Majkrosoft” ponovo je ažurirala bezbjednost nekih starijih verzija platformi za Vindous kako bi se suprotstavila masovnom globalnom talasu sajber napada uz traženje otkupa.

Američki tehnološki gigant je, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, podsetio da je u martu već apdejtovao stare verzije kako bi sprečio štetu od sajber virusa obelodanjenog u dokumentima koji su procureli iz američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), prenosi AFP.

“Oni koji imaju aktiviran Vindous apdejt zaštićeni su od napada”, saopštila je ta kompanija, napomenuvši da njen najnoviji operativni sistem, Vindous 10, nije napadnut.

Jučerašnji globalni hakerski napad, bez presedana, ugrozio je mete u desetinama zemalja, od britanskih bolnica do ruskih banaka, pri čemu su pogođene i škole u Kini, ali i bolničke ustanove u Indoneziji, navodi Rojters.

Sajber napad, u kojem su korišćene špijunske metde koje je, navodno, razvila NSA, zarazio je juče desetine hiljada kompjutera u skoro 100 zemalja, a najveću štetu pretrpeo je britanski zdravstveni sistem.

Hakeri su žrtve namamili da otvore prilog s kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadržao porudžbine, ponude za posao, bezbednosna upozorenja i druge legitimne poruke, a potom su od njih tražili da plate od 300 do 600 dolara kako bi mogli da ponovo pristupe svojim dokumentima, koje je u međuvremenu virus blokirao.

Bezbednosni eksperti upozoravaju na “neviđeno povećan rizik” od novih napada u narednim danima i nedeljama.

Francuski proizvođač automobila “Reno” saopštio je ranije danas da je zbog ogromnog globalnog sajbernapada prinuđen da obustavi proizvodnju u pogonima u Francuskoj i Sloveniji, a i globalni dostavljač “FedEx” je pretrpeo štetu.

I “Nisanova” fabrika u severoistočnoj Engleskoj ugrožena je jučerašnjim sajber napadom, rekao je danas portparol te japanske kompanije.

Talas sajbernapada koji su izazvali haos širom planete je “na dosad nezabeleženom nivou”, saopštio je danas Evropol, navodeći da će zbog ovih napada “biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca”.

Evropol je saopštio i da sarađuje sa zemljama i kompanijama koje su pogođene sajberom napadom.

Izvor: Večernje novosti