Socijaldemokrate pripremaju izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim će se predvidjeti da građani na računima za struju ne plaćaju PDV na gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu, koji su stavka na računu za struju, istakao je poslanik SD Boris Mugoša.

Kako je istakao, jedna od stavki u okviru računa za struju su od regulatora dozvoljeni gubici u prenosnom i distributivnom sistemu. Oni čine preko šest odsto osnovice za obračun PDV-a na računu za struju.

“Nema logike da ga građani osim toga što u okviru računa za struju plaćaju regulatorno dozvoljene gubitke u prenosnom i distributivno sistemu, još na te gubitke plaćaju i PDV. PDV, kao porez na potrošnju, plaća krajnji potrošač, a građani svakako ne troše struju koja im nije ni isporučena, odnosno gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu”, naveo je Mugoša.

Poslanik Mugoša je istakao da su i u prethodnom skupštinskom sazivu ukazivali na ovu problematiku ali nije bilo većinske podrške za njenu realizaciju i da očekuje da će u ovom sazivu biti prihvaćen ovaj predlog.

Izvor:RTCG