Sjednica lokalnog parlamenta biće sredinom septembra i odbornici će reći šta misle o ovoj inicijativi, rekao je za “Dan”, Dragiša Sokić, predsjednik SO

Odbornici Nove srpske demokratije Skupštini opštine Pljevlja podnijeli su inicijativu da se ove godine poljoprivredni proizvođači oslobode plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište. U inicjativi se ističe da se seosko stanovništvo ove godine suočilo sa veoma teškom sušom, problemima vodosnadbijevanja, ali i sa elementarnim nepogodama, kao što je grad, koji je u par navrata uništio sve prinose.

-Nezavidan položaj pljevaljskih poljoprivrednika predstavlja jedno od gorućih pitanja u našoj opštini. Naša sela su decenijama izlagana nemaru i sistematskoj nebrizi od strane bivšeg režima koji je naše poljoprivrednike doveo u zavistan položaj prema republičkoj vlasti i mreži uvozničkih lobija koji su forsirani na uštrb domaće i organske proizvodnje naših stočara, ratara i voćara – navodi predsjednik pljevaljskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić i ističe da Klub odbornika Nove podnosi inicjativu Skupštini opštine Pljevlja da se ove godine ne naplaćuje porez na poljoprivredno zemljište.

Lekić napominje i da su ove godine dodatno povećane cijene koncentrovanei krmne hrane za stoku, što je dodatno umanjilo dobit poljoprivrednika.

– Pandemija korona virusa je izazvala poremećaj na tržištu poljoprivrednih proizvoda čime je dodatno otežan njihov plasman. Za poljoprivrednike koji nisu u sistemu PDV-a, ovaj porez predstavlja dodatni trošak prilikom nabavke materijala za proizvodnju, poput đubriva, sjemena, hrane, sredstava za zaštitu bilja i slično. S druge strane, suša je dodatno poskupjela cijenu hrane i ugrozila ekonomičnost proizvodnje svakog poljoprivrednog proizvođača. Veliki problem je i taj što mnoga pljevaljska sela nemaju riješeno vodosnadbijevanje, zbog čega su poljoprivrednici primorani da plaćaju cisterne sa vodom po ne baš tako povoljnim cijenama – navodi Lekić u saopštenju za javnost i pojašnjava da bi se ukidanjem poreza na poljoprivredno zemljište olakšalio funkcionisanje sugrađanima koji su život i radni vijek vezali za selo.

– Sa druge strane, za one poljoprivrednike koji su već izmirili poreski dug za ovu godinu, predložićemo u okviru ove inicijative da im se otpiše dug za narednu godinu – ističe Lekić.

Predsjednik SO Pljevlja i predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Dragiša Sokić kaže da treba sačekati i vidjeti kako će se o ovoj inicijativi odrediti odbornici lokalnog parlamenta.

-Sjednica SO biće sredinom septembra. Odbornici će reći šta misle o ovoj inicijativi, a da bi ona prošla za nju treba da glasa 18 od ukupno 35 odbornika- pojašnjava Sokić.

 

Izvor: DAN