U Crnoj Gori trenutno aktivna 1243 slučaja koronavirusa, saopštio Galić

Obaveza nošenja maski na otvorenom ukida se od 22. maja, saopštio je danas Borko Bajić, sekretar u Ministarstvu zdravlja.

– Ukida se nenošenje maski tamo gdje je moguće obezbijediti odstojanje od dva metra. Ostaje obaveza nošenja maski u zatvorenom i sve ostale propisane mjere. To je jedina nova mjera u odnosu na prethodnu sedmicu. Mjere će važiti do petka, 28. maja – dodao je on.

Bajić je istakao da će se kažnjavati nenošenje maski u redovima ispred banki i institucija gdje je pojačan epidemiološki rizik, ukoliko se usvoje izmjene i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– Ukoliko izmjene budu usvojene, a prema najavama hoće, kažnjavaće se nenošenje maske prilikom čekanja u redovima ispred institucija, kao što su banke i pošte- naveo je on.

Istakao je da se uslovi ulaska stranih državljana u Crnu Goru nijesu promijenili.

– Podsjećamo, samo državljani susjednih zemalja i to Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova, kao i Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, u Crnu Goru ulaze bez uslova. Svi ostali moraju da imaju negativan PCR test ili dokaz da imaju antitijela ili da imaju dokaz o tome da su u cjelosti imunizovani makar sedam dana prije dolaska u Crnu Goru bilo kojom vakcinom protiv korona virusa – poručio je Bajić.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su u Crnoj Gori trenutno aktivna 1243 slučaja koronavirusa.

– Imamo bolju situaciju od 17 zemalja Evropske unije – rekao je Galić i dodao da je zabilježen pad indikatora obolijevanja u svim regionima Crne Gore, a da je najbolja situacija u južnom regionu.

Na pitanje o predstojećim sportskim događajima poput finalnih utakmica ABA lige između Budućnosti i Crvene zvezde i finala fudbalskog Kupa Crne Gore poručeno je da ti događaji predstavljaju znatan epidemiološki rizik.

– Sve dok traje masovna vakcinacija, s obzirom da efekat vakcinacije vidimo tek 2-4 neđelje nakon vakcinacije, tada možemo govoriti o situaciji koja može vrlo brzo iz povoljne epidemiološke situacije preći u otežavajuću. Iz tih razloga smo oprezni – naveo je Galić.

Izvor: DAN