U HONG KONGU

Uhapšeni aktivisti, policija zabranila proteste

Dvojica uglednih hongkonških prodemokratskih aktivista, Džošua Vong i Endi Čan, uhapšena su uoči velikih protesta najavljenih za predstojeći vikend, prenosi agencija dpa.

Policija je uhapsila Vonga rano jutros dok je hodao prema stanici podzemne željeznice, objavila je njegova politička grupa Demosisto koja se zauzima za veću demokratiju i samoodređenje Hong Konga. Druge pojedinosti nijesu poznate.

Nakon njega uhapšen je i Čan, vođa zabranjene separatističke Nacionalne stranke Hong Konga, objavio je Hong Kong Free Press (HKFP).

Čan je uhapšen na aerodromu dok se pripremao za let u Japan. HKFP je objavio da se Čan suočava s optužbama za pobunu i napad na policijskog službenika.

Vong je jedno od najvidljivijih lica prodemokratskih protesta, a u julu je pušten iz zatvora pošto je odslužio pet sedmica kazne zbog nepoštovanja suda.

“Odjednom su ga ugurali u privatni automobil, dok je hodao ulicom”, objavio je Demosisto danas.

Policija zasad nije bila dostupna za komentar, objavila je agencija Rojters.

U četvrtak su lokalni mediji izvijestili da je hongkonška policija odlučila prvi put da zabrani održavanje protesta.

Hong Kong već tri mjeseca potresaju ponekad nasilni protesti protiv vlade izazvani sada već obustavljenim prijedlogom zakona o izručenju građana Kini i bojazni da Peking pokušava staviti teritoriju pod veći nadzor.

Na nekim protestima učestvovalo je gotovo dva miliona ljudi, a sljedeći planirani za subotu, kada bi trebalo da se obilježi 50. godišnjica paketa izbornih reformi koje je predložio Peking, policija je u četvrtak ujutro neočekivano zabranila, objavio je “South China Morning Post”.

Policija zabranu protesta pravda “ozbiljnim povredama” koje su zadobili demonstranti, posmatrači, policajci i novinari za vrijeme 22. mimohoda i skupa održanih od aprila.

Mediji su objavili u četvrtak da je kineska vojska provela rotaciju vojnika u Hong Kongu objašnjavajući taj potez rutinskim. Azijski i zapadni diplomati u Hong Kongu na poteze Narodne oslobodilačke vojske gledaju kao na rutinsku rotaciju vojnika, ali će pomno pratiti svaki znak njihovog povećanja ili neuobičajenih aktivnosti.

Garnizon Hong Konga kineske Narodne oslobodilačke vojske izveo je 22. rotaciju svojih vojnika u sitne sate u četvrtak otkad je počeo smještati vojsku u Hong Kong 1997, objavila je novinska agencija Xinhua.

Xinhua je objavila fotografije oklopnih vozila s vojnicima na granici, ali je bilo nejasno jesu li ulazili ili izlazili iz Hong Konga, kao i jednog manjeg broda koji pristiže u Hong Kong.

Izvor: index.hr