Službenici CB Nikšić, preduzimajući mjere i radnje u okviru obavještajnog projekta “Loan”, identifikovali su i nadležnom tužiocu procesuirali jedno lice zbog počinjenog krivičnog djela ‘zelenaštvo’. Kriminalističkom obradom je utvrđeno da je osumnjičeni Aleksandar Perović (1990) iz Nikšića, početkom januara 2017 godine, licima S.R. i N. V. iz Nikšića, pod zelenašku kamatu dao 1.000 eura novca, pritom za sebe ugovarajući nesrazmjernu imovinsku korist, kroz kamatu na mjesečnom nivou od 40 posto.

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz Uprave policije, utvrđeno je da je Perović vršio konstantan pritisak na oštećene da mu uredno vraćaju iznose kamate na mjesečnom nivou, a nakon što oštećeni nijesu mogli izmirivati obaveze, osumnjičeni Perović je dana 07.05. 2017 godine, u ulici Karađorđevoj u Nikšiću, sa više lica čiji je identitet poznat policiji, nakon kraće svađe, oštećenom N.V. nanio teške tjelesne povrede u vidu višestrukih fraktura kostiju u predjelu glave, dok je oštećenom  S.R. nanio lake tjelesne povrede.

Pretresom stana i drugih prostorija koji koristi osumnjičeni pronađeni su materijalni tragovi koji upućuju na predmetno krivično djelo, tj. notes sa podacima o novčanim dugovanjima oštećenih lica, a takođe je pronađena jedna puška u ilegalnom posjedu, kao i 6 komada pištoljske municije.

U konsultaciji sa ODT u Nikšiću osumnjičeni je lišen slobode i uz krivičnu prijavu biće mu  priveden na dalju nadležnost, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo, teška tjelesna povreda i nasilničko ponašanje.

U odnosu na pronalazak oruzja i municije u stanu osumnjičenog nadležni tužilac će se naknadno izjasniti nakon izvršenih vještačenja, kao i u odnosu na pravnu kvalifikaciju u vezi  saizvršilaca krivičnog djela.

Osumnjičenom je od strane sudije za istragu određen pritvor i sproveden je u ZIKS.

Do sada su, tokom 2015, 2016. i ove godine, realizovane 24 akcije u okviru projekta „Loan“, usmjerene na suzbijanje zelenaštva. U ove 24 akcije ukupno je procesuirano 27 lica (jedno od ovih lica je procesuirano u tri navrata dok je još jedno lice procesuirano u dva navrata), od čega 24 lica za KD zelenaštvo, dok iznos novca, koji je kako se sumnja plasiran vršenjem ovih krivičnih djela, iznosi više od 2.250.000 eura.

Policijsko – tužilačke aktivnosti u okviru obavještajnog projekta „Loan“ se nastavljaju.

Izvor:portalanalitika