Policija u Budvi uhapsila je V.M. (51) iz Podgorice zbog sumnje da je počinio dva krivična djela falsifikovanja novca, na području Budve.

On je, kako se sumnja, ova krivična djela počinio 11. i 12. juna, na način što je na jednoj trafici i benzinskoj pumpi stavio u opticaj dvije falsifikovane novčanice od po 200 eura, kupujući predmete manje prodajne vrijednosti.

Kako se navodi u saopštenju policije, za oba događaja, Centralna banka je sačinila izvještaje o izvšenoj tehničkoj analizi novca, kojima je konstatovano da su predmetne novčanice falsifikati veoma dobre izrade.

“Falsifikovani novac, najčešće euro i dolar, u Crnu Goru dospijeva iz inostranstva i uglavnom je Crna Gora samo tranzitna destinacija. Zbog svog geografskog položaja i demografske strukture Crna Gora nije interesantna falsifikatorima kao tržište na kojem se može staviti u promet velika količina falsifikovanog novca. Konstantan monitoring Centralne banke Crne Gore i Uprave policije dovodi do proaktivnog i blagovremenog reagovanja na svaku masovniju pojavu plasiranja falsifikovanog novca na nivou grada, opštine i regionalnog dijela Crne Gore” pojašnjavaju u Upravi policije.

Kako ističu, ukoliko građanin primijeti falsifikovanu novčanicu treba da se obrati najbližoj policijskoj organizacionoj jedinici, odnosno centru ili odjeljenju bezbjednosti u svom gradu ili da pozove besplatni policijski broj 122.

Ovaj slučaj je rasvijetljen u sadejstvu sa službenicima Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, a službenici CB Budva i Odsjeka su postupali po prijavama zaposlenih u dva poslovna objekta.