Odluka o zabrani organizovanja dočeka i proslave Nove 2022. godine na otvorenim javnim mjestima neprihvatljiva je, poručuju iz Udruženja ugostitelja Budve.

Udruženje je taj stav zauzelo na sinoć održanom sastanku.

“Smatramo da uz određene stroge smjernice i pravila, kako su npr. organizovani muzički festivali, nema mjesta nikakvom dodatnom riziku za širenje zaraze.

Ograđeni prostor, posjedovanje nacinalne COVID potvrde, brzi antigenski testovi, stroga kontrola od strane inspektora UZIP uz asistenciju policije/redara organizatora – obezbijedilo bi poštovanje svih epidemioloških mjera i sigurnu zdravstvenu situaciju.

Da nam se ne bi imputiralo kako nam je bitniji profit od zdravlja ljudi – podsjećamo javnost da smo u ovim teškim vremenima organizovali novčanu donaciju za zdravstveni sistem, akciju doborovoljnog davanja krvi, u našim mogućnostima pomogli akciju Crna Gora bez smeća, pozivali sve vrijeme na vakcinaciju, tražili dodatne punktove za vakcinaciju ispred Starog grada, vakcinisali se, svoje porodice, zaposlene, sami izfinansirali promociju bedževa “VAKCINISAN/A”, bili zatvoreni 153 dana sa minimalnim subvencijama i i dalje tražimo dijagol, a ne izlazimo na ulice, kako se to čini u drugim zemljama”, navode u saopštenju.

Kažu da su sportske hale i fubalski tereni puni i da je to dokaz da stvari mogu da funcionišu uz poštovanje mjera.

“Kako je ugostiteljstvo djelatnost koja je pretrpjela ogromne gubitke, moramo biti racionalni i naći pravu mjeru koja neće kompromitovati zdravlje ljudi, ali neće dovesti ni do bankrota i socijalnih slučajeva stotine/hiljade građana, posebno imajući u vidu najavu vraćanja opšte stope PDV-a od 21% za restorane.

Još se nijesmo oporavili od 2020. godine a slijedi nova kataklizma i to poslije godine u kojoj su, upravo zahvaljujući sniženoj stopi PDV-a naplatili rekordan iznos poreza ikada.

Ovakve odluke, koje su klasično pucanje samom sebi u nogu, je tek blaga metafora u odnosu na ono što nas čeka ukoliko ne naiđemo na razumijevanje kod nadležnih, ali i neizostavnu podršku Opštine Budva, TOB, resornog ministarstva.

Ne smijemo se predati pred naletom korone, već se organizovano suprotstaviti i pobijediti”, navode iz Udruženja.

Izvor: antenam.net