Uhapšeno više osoba u koordiniranoj akciji Uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede i Tužilaštva. Lisice na ruke stavljene i vlasniku Cijevne komerc Danilu Petroviću, ali i njegovom kolegi iz kompanije Per Mar Predragu Marašu.

    Vađenje šljunka iz Morače – fotografija iz 2010. godine (ilustracija), Foto: Savo Prelevic

Dvadeset dana nakon što je Vlada usvojenom informacijom pozvala nadležne da preduzmu aktivnosti u cilju sprečavanja dalje devastacije prirodnih resursa Crne Gore, službenici policije juče su uhapsili više osoba u velikoj akciji protiv nelegalne eksploatacije šljunka iz Morače i Cijevne.

Prema informacijama Vijesti, kontrolisano je 15 lokacija, a utvrđeno je da desetak firmi šljunak vadi nelegalno. Neki od njih, prema tvrdnjama sagovornika Vijesti, zetečeni su tom nelegalnom poslu u selima Botun, Mitrovići, kao i u Donjim Kokotima.

Izvor Vijesti tvrdi da je uhapšen vlasnik firme “Cijevna Comerc” Danilo Petrović, koji je navodno zatečen na mjestu gdje su njegovi radnici eksploatisali šljunak.

U policiji su istim povodom saslušani i zadržani vlasnik firme Per Mar Predrag Maraš, kao i fizička lica Jovica Klikovac i Milivoje Mugoša

Inspektori, saopšteno je Vijestima, tragaju i za Andrejom Šuškavčević Novović, direktoricom firme Montenegro petrol.

Prema nezvanilčnim informacijama Vijesti, oni će danas biti privedeni na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo.

Izvor iz istrage kazao je da im se na teret stavlja da su počinili krivično djelo nedozvoljeno bavljenje privrednom, bankarskom, berzanskom i djelatnošću osiguranja, a Mugoši i protivpravno zauzimanje zemljišta.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina i novčanom kaznom kazniti onaj ko se bez registracije ili odobrenja ili protivno uslovima pod kojima je ono dato, bavi privrednom ili drugom djelatnošću.

Mugoši prijeti i kazna od tri mjeseca do tri godine, što je sankcija predviđena za onog ko protivpravno zauzme tuđe zemljište sa posebnom namjenom.

Jedan od sagovornika uključen u istragu kazao je da su inspektori provjeravali kako i po čijem odobrenju šljunak eksploatišu i radnici kompanija “Deva”, “Bemax”…

Slučajem nelegalne eksploatacije šljunka bavio se Međuresorski tim kojeg je formirala Vlada, a na čijem je čelu državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Rade Milošević.

Vijestima je nezvanično rečeno da će policija i u narednom periodu kontrolisati još lokacija na kojima se, prema sumnjama nadležnih, nelegalno eksploatiše šljunak.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ranije su tim povodom poručili da nelegalna eksploatacija remeti prirodni režim voda i šuma, što može dovesti do dalekosežnih posljedica… Podsjetili su i da bi suzbijanje tog problema značajno povećalo prihode države…

Vlada je proglasila moratorijum na eksploataciju rječnih nanosa 2017. godine i donijela Akcioni plan za suzbijanje nelegalne eksploatacije nanosa iz vodotoka.

Cilj je bio suzbijanje neplanske i nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska, devastacije prostora, zaštite životne sredine, kao i poboljšanja stanja rječnih tokova.

Međutim, kako se mediji više puta objavili, to je podstaklo nelegalnu eksploataciju.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović nedavno je sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište Bolje sestre i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica, gdje se godinama nelegalno eksploatiše pijesak i šljunak.

”Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje Crnogorskog primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje”, poručio je tada Mitrović.

Izvor:Vijesti