UCG: Grubo miješanje Ministarstva zdravlja

0
122

Čin Ministarstva zdravlja, u vidu saopštenja, nedopustivo je neznalački, uz grubo i demagoško miješanje u rad Medicinskog fakulteta i njegovu autonomiju, ocijenjeno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG)

Ministarstvo zdravlja je, kako je saopšteno iz tog resora, spremno da, u saradnji sa Medicinskim fakultetom i Kliničkim centrom, doprinese organizovanju dijela prakse za studente beranske Visoke medicinske škole na KCCG ukoliko je ona potrebna.

Iz UCG je ocijenjeno da se današnjim saopštenjem Ministarstva zdravlja, „da li iz neznanja ili s namjerom, tumači nastavni plan studijskog programa Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta i umjesto onih koji su već dali ocjenu tom nastavnom planu – međunarodnih eksperata – akreditatora, tvrdi da nastava ne treba da se realizuje u Kliničkom centru Crne Gore“.

Iz UCG su pitali otkud kapacitet Ministarstvu zdravlja da preuzima ulogu Vijeća Medicinskog fakulteta, drugih univerzitetskih tijela i nezavisnih organa i komisija u postupku akreditacije.

„Nedopustivo je neznalački, nakon Ministarstva prosvjete, i čin Ministarstva zdravlja u vidu saopštenja, uz grubo i demagoško miješanje u rad Medicinskog fakulteta i njegovu autonomiju. Taj političko-partijski pamflet koji se, a pritom neodgovorno, može samo izgovoriti na nekom partijskom skupu, teško je razjasniti javnosti“, kaže se u reagovanju UCG.

Kako se navodi, da li je moguće da ministar zdravlja ne zna da je Klinički centar to što jeste zato što je u njemu moguće multidisciplinarno tretirati pacijente i ima sve nivoe zdravstvene edukacije. „Da li je moguće da je ministar u analizi nastavnog plana Medicinskog fakulteta pronašao da se kadar visokih medicinskih sestara obrazuje za sekundarni nivo“.

„Upravo bi Ministarstvu zdravlja trebalo da bude vrhunski strateški cilj da proizvodi profesionalni kadar u visokom sestrinstvu o čemu se ovdje jedino radi! Socijalna demagogija i maglovita strateška obećanja nijesu način komunikacije sa institucijama koje imaju precizno određene dužnosti i odgovornosti“, navode iz UCG.

Oni su pitali da li se držanjem do kredibilne evropske diplome visokih medicinskih sestara poigravaju sa „sudbinama čitave regije Crne Gore“, kako „politički patetično zbori ministar“. „Ili, možda on, insistiranjem na upisu na neakreditovani program po neakreditovanom nastavnom planu, upravo neodgovorno ugrožava, a ne stvara i unapređuje, zdravstvene usluge i zaštitu zdravlja građana Crne Gore“.

„Vjerovatno ministar zdravlja, pozivajući se u saopštenju na mobilnost, nije u toku studiranja koristio te programe i zapravo miješa dva pojma – mobilnost i saobraćajni prevoz studenata od Berana do Podgorice“, kazali su iz UCG.

Oni pitaju koji su to argumenti da bi vjerovali da će visoke medicinske sestre školovane u Beranama ostati na sjeveru, a one koje se školuju u Podgorici u Glavnom gradu.

„Kojom to novom infrastrukturom u Opštoj bolnici u Beranama i u kom roku kupljenom i instaliranom, kojim to konkretnim mjerama djelovanja Ministarstva zdravlja, se to može obezbijediti za, kako kaže ministar, upis 2017/2018“, naveli su iz UCG.

Kako se kaže u saopštenju, akademska zajednica, kao što joj je to dužnost, zagovora prepoznatu diplomu te evropski regulisane profesije, čija adresa za sticanje ne mogu biti Berane već samo Podgorica po akreditovanom programu koji imamo, kao međunarodno verifikovanom, i prema Strategiji UCG o internacionalizaciji visokog obrazovanja.

„Podsjećamo da je UCG, želeći da doprinese razvoju sjevera, ponudio Vladi partnerstvo za osnivanje studijskih programa poljoprivrede i turizma i subvencioniranje svršenih studenata za otvaranje malih i srednjih biznisa, a tako i podizanje stope zaposlenosti i sprječavanja migracije stanovnika sa sjevera“, navodi se u reagovanju UCG.

Oni navode da je Klinički centar ustanova tercijarnog nivoa „i takva nam nastavna baza jeste jedina odgovarajuća za školovanje u visokom sestrinstvu i evropski kredibilnu diplomu ovih profesionalaca u modernom zdravstvu koje bi trebalo da gradi“.

„Medicinski fakultet UCG to pouzdano zna“, zaključuje se u saopštenju UCG.