Treću godinu organizaciju Pljevaljske likovne kolonije preuzela je umjetnička galerija „Vitomir Srbljanović“, tako da je ovo peta likovna kolonija u njihovoj organizaciji. Ovo je četvrti dan od ukupno sedam koje će učesnici provesti u Pljevljima i inspirisani pljevaljskom prirodom stvoriti umjetnička djela.

“Već je četvrti dan likovne kolonije, mada sam ja prvi dan uzeo učešće zbog nekih svojih obaveza.Nekako je najteže biti učesnik likovne kolonije u svome gradu. Nadam se da ću stići ostale kolege po njihovom učinku jer se vidi šta se do sada radilo a i imamo još nekoliko dana ja mislim koliko kolonija traje. Tehnike su različite, preovladava akrilik na platnu, mada ima još tu nekih tehnika koje su malo neobične za likovnu umjetnost što i nije loše, znači da postoji jedna raznovrsnost u tim slikarskim tehnikama kazao je Dragan Milić.

Jedan učesnik je iz Kine i posebno je zanimljiva tehnika kojom on slika.

“Ja sam zadovoljan, izgleda kao moj rodni grad, sličan svijet za umjetnike i lijepo mjesto za življenje. Koristimo različite vrste materijala, slikanja mastilom i to je skroz drugačija tehnika u odnosu na onu iz zapadnih zemalja. Zainteresovan sam da imam izložbu u Crnoj Gori. Pozvao me je Kineski ambasador da održim izložbu kazao je Veng Čang Điang.

Osim iz Kine tu je po drugi put umjetnica iz Rusije.

“Ja mislim da je to centar grada i okolina Pljevalja, rijeka Tara i most na Tari. Bili smo jedan dan i slikali taj dio. Ja ga slikam drugi put i volim da ga slikam. Sada slikam centar i džamiju i mislim da je džamija najljepši objekat u Pljevljima kazala je Olga Kopein.

Kako kažu umjetnici dan brzo prolazi kad je kvalitetno druženje uz razmjenu iskustva iz likovne oblasti. Uvijek može da se nauči nešto novo i da se primjeni.


izvor: pvportal.me