U finansijskom izvještaju Dijagnostike navodi se da su troškovi poslovanja prošle godine bili 479.359 eura, od čega se na „nabavnu vrijednost prodate robe i troškove materijala” odnosi 330.720 eura i ostale troškove 148.639, dok je za zarade, naknada i ostale lične rashode potrošeno 378.800 eura

Boban Mugoša

Privatna zdravstvena ustanova Dijagnostika, u kojoj je suvlasnica Ljubica Mugoša, supruga bovšeg direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše, prihodovala je prošle godine 951.501 euro od prodaje roba i usluga, pokazuju podaci iz izvještaja predatog Poreskoj upravi. Godinu ranije prihodi ustanove bili su oko 895.000 eura. Na ime Ljubice Mugoše se vodi 49 odsto ove klinike.

Ova privatna klinika tokom pandemije prošle godine radila je brze testove na virus korona koje su naplaćivali 25 eura.

Na kraju prošle godine neraspoređena dobit Dijagnostike bila je 81.843 eura. U finansijskom izvještaju se navodi da su troškovi poslovanja prošle godine bili 479.359 eura, od čega se na „nabavnu vrijednost prodate robe i troškove materijala” odnosi 330.720 eura i ostale troškove 148.639, dok je za zarade, naknada i ostale lične rashode potrošeno 378.800 eura.

​Mugoša je u imovinskom izvještaju naveo da mu je lani direktorska plata bila 1.710 eura, a osim toga imao je dodatnih 350 na ime „redovan posao – ustanova”, renta 1.500, nastavna djelatnost na Univerzitetu Crne Gore 385, dok je na godišnjem nivou od naučne djelatnosti i projekata sa Ministarstvom nauke, Unicefom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i bilateralnim projektima zaradio 3.500 eura. Prema imovinskom kartonu, njegova supruga u klinici Dijagnostika imala je platu 760 eura, dok je kćerki Jovani u firmi „Fleka” mjesečna zarada bila 270.

Kada su u pitanju nekretnine, Mugošina porodica posjeduje četiri stambena objekata, od kojih se dva vode na Bobana Mugošu i to brvnara od 40 kvadrata i stan od 76, a vlasnik je i poslovnog prostora od 42 metra kvadratna. Na ime supruge je apartman od 37 kvadrata, dok kćerka posjeduje stan sa garažom od 53 metra kvadratna. Boban Mugoša posjeduje dva placa građevinskog zemljišta od 3.500 i 2.500 kvadrata, a na njegovo ime se vodi još nekoliko parcela šuma i livada.

Od vozila Mugoša posjeduje automobil „mazda” novije generacije, dok njegova supruga vozi „nisan” proizveden 2019. godine. Bivši direktor Instituta za javno zdravlje prijavio je da na bankovnim računima ima oko 12.000 eura, a njegova supruga oko 7.400.

Jovana Mugoša, koja ima platu 270 eura, kreditno je zadužena 60.000 eura i rata za stan joj je 614 eura.

Mugoša je dao dozvolu Agenciji za sprečavanje korupcije da mu kontroliše bankovne račune.

M.S.


Podnio ostavku 7. decembra
Mugoša se povukao sa direktorske pozicije 7. decembra prošle godine, tri dana nakon formiranja nove vlade. On je tada saopštio da „podnošenjem ostavke želim olakšati proceduru novoj ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović, da formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu sa vizijom i prioritetima 42. Vlade Crne Gore”. Kazao je i da je kao ljekar, profesionalac i građanin ove države „beskompromisno posvećen misiji očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Crne Gore, ostajem u Institutu za javno zdravlje”.

– Spreman da i dalje, sa svojim koleginicama i kolegama, doprinosim ciljevima Instituta i sveopštem dobru i napretku, koliko god je to u domenu moje moći i znanja. Institut za javno zdravlje, čiji sam dio više od 25 godina i kojim sam rukovodio, prepoznaje se po predanom radu, profesionalizmu i stručnosti – naveo je Mugoša.

Testove naplaćivali 25 eura
„Dan” je za vrijeme Mugošinog mandata pisao da je Institut za javno zdravlje prošle godine danima u Njemačku slao na hiljade uzoraka građana kako bi dobili rezultat da li su pozitivni na kovid-19. Ti uzorci čekali su se danima, dok, sa druge strane, privatna poliklinika Dijagnostika, u kojoj je suvlasnica Ljubica Mugoša, supruga Bobana Mugoše, posjedovala testove koji rezultat daju za svega sat vremena. Te iste testove naplaćivali su po cijeni od 25 eura.

Izvor: Dan