Podgorica, PR pres servis – U tužilačko-policijskoj akciji „Šado“, koja je sprovedena jutros, razotkrivene su dvije kriminalne grupe i tom prilikom je uhapšena 21 osoba iz Tuzi, Podgorice i Berana, saopšteno je na pres konferenciji Državnog tužilaštva i Uprave policije.

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović, kazao je da su službenici policije jutros, u koordinaciji i po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, sprovodeći koordinirane mjere i radnje na teritoriji više gradova, realizovali višemjesečnu operaciju „Šado“, u kojoj je uhapšena 21 osoba, dok ih je još sedam obuhvaćeno krivičnom prijavom.

„Rasvijetljeno je paljenje službenog vozila koje je koristio rukovodilac Odsjeka za brobu protiv droge Dejan Knežević. Razotkrivene su dvije kriminalne grupe za koje se sumnja da su se bavile prodajom narkotika na našoj teritoriji i van granica naše države. Zaplijenjeno je ukupno 77 kilograma marihuane i skanka“, rekao je Stojanović u PR Centru.

On je pojasnio da je predmet „Šado“ otvoren u cilju razotkrivanja počinilaca počinilaca događaja u kojem je na parkingu stambene zgrade 15. aprila 2016. godine u Ulici „Vasa Raičkovića“ u Podgorici zapaljeno vozilo rukovodioca Odsjeka za borbu protiv droge.

„Dalja istraga sprovođena uz primjenu najsavremenijih policijskih mjera i radnji, a u cilju prikupljanja dokaza, dovela je do razotrkivanja dvije organizovane kriminalne grupe koje su se, kako se sumnja, u dužem vremenskom periodu bavile nabavkom i distribucijom opojnih droga na teritoriji Crne Gore i na međunarodnom planu“, naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, predmet je sproveden uz intenzivnu podršku i saradnju međunarodnih partnera.

„Od početka rada na predmetu Šado, 11 pojedinačnih akcija na presijecanju krijumčarskih kanala, zaplijenjena su 72 kilograma marihuane tipa skank, dok je danas zaplijenjeno još pet kilograma marihuane“, kazao je Stojanović.

On je rekao da je danas uhapšena 21 osoba iz Tuzi, Podgorice i Berana kod kojih je, kako je naveo, pronađeno i oduzeto pet kilograma marihuane, tri pištolja, jedna lovačka puška, oko 100 metakadvije radio veze, više mobilnih telefona i sim karitca, kao i 65 ličnih karata.

„Od ove 21 osobe, devet se sumnjiči da je počinilo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, jedna osoba se sumnjiči da je počinilo krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se 11 osoba sumnjiči da je počinilo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, precizirao je Stojanović.

On je rekao da je uhapšen M.J. iz Podgorice zbog sumnje da je počinio krivična djela izazivanje opšte opasnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a za kojeg se sumnja da je, kako je pojasnio, u vezi sa krivičnim djelom 15. aprila 2016. godine u ulici „Vasa Raičkovića“ u Podgorici podmetnuo, izazvao požar na službenom vozilu Opel astra kojeg je koristio rukovodilac Odsjeka za borbu protiv droge.

„Uhapšeni su i K.R, A.R, V.R. i D.P. iz Podgorice, A.Č, D.G. i A.Lj. i A.D. iz Tuzi, F.Š iz Podgorice zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, naveo je Stojanović.

Kako je dodao, B.M, A.M, M.Č, T.Đ, V.G, N.B, D.Š iz Podgorice, E.Ć. iz Berana, V.M. iz Podgorice, B.M. iz Podgorice i I.Đ. iz Tuzi uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje opojnih droga.

„Krivičnom prijavom, u skladu sa prikupljenim dokazima, biće obuhvaćeno još sedam osoba, od kojih četvoro danas nisu pronađene na traženi lokacijama, pa je za njima raspisana potjernica“, rekao je Stojanović.

Od ovih sedam osoba, kako je pojasnio, pet se sumnjiči da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, dok se dvije osobe sumnjiče da su počinile krivična djela neovlašćena proizvodna, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

„Dakle, krivičnim prijavama će biti obuhvaćeni A.D. i A.D. iz Tuzi, D.F, D.N. i E.Š. iz Podgorice zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga kao i L.T. i Podgorice i I.K. iz Pljevalja zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlačćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga“, istakao je Stojanović.

Glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da su dvije kriminalne grupe, koje su formirane, pratili u prethodnih godinu dana.

„One su forimirane radi vršenja teških krivičnih djela – neovlašćene proizvodnje, držanja i prometa opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja, izazivanja opšte opasnosti i drugih teških krivičnih djela. Formirane su na međunarodnom novou“, rekao je Katnić.

On je kazao da je današnja akcija slijed većeg broja aktivnosti Specijalnog državnog tužilaštva, Uprave policije i drugih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na pitanje novinara koji je motiv ovih krivičnih djela, Stojanović je kazao se u saradnji sa Tužilaštvom radi na utvrđivanju motiva „u više pravaca“.

„U ovom trenutku vam to ne možemo saopštiti“, rekao je Stojanović.