KALAŠNJIKOV SE MOŽE NABAVITI PO CIJENI OD 600 DO 1.000 EURA

U Srbiji minobacači i bombe gratis uz veću kupovinu oružja

Stanovnici Srbije legalno posjeduju skoro milion komada oružja, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova te države, a prenose u utorak agencije, pozivajući se na beogradske medije.

Većinu naoružanja koje građani Srbije legalno posjeduju čini lovačko, sportsko i oružje za ličnu bezbjednost, ali država veliki problem ima sa nelegalnim oružjem koje je nasljedstvo ratova devedesetih godina prošlog vijeka, piše Politika.

List navodi da je velika količina oružja i dalje na crnom tržištu, te kako se puška AK-47, poznata kao Kalašnjikov, može nabaviti po cijeni od 600 do 1.000 eura.

„Crno oružje“ se uglavnom nabavlja u rubnim dijelovima Srbije, na granicama s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

„Na crnom tržištu na prostoru bivše Jugoslavije ima svega, a u nekoj situaciji mogu se nabaviti i topovi. Prema nekim pričama koje sam čuo, minobacači, ‘zolje’ i bombe se kupcima poklanjaju prilikom veće kupovine oružja“, rekao je za Politiku bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Srbije Božo Spasić.

Izvor: Aj Jazira / Politika