U rožajskoj MZ Kalače visokoškolaca puno, ali zaposlenih malo

Građani rožajske Mjesne zajednice Kalače kažu da i pored toga što ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS-a), redovno vrše sanaciju elektromreže, čim padne prvi snijeg cijelo područje ostaje bez struje. Mehmed Kalač, koji je predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja, kaže da selo Kalače ostaje bez struje svake godine, bez izuzetka, i to ponajviše tokom zimskog perioda.

Ja kao ekonomista ne mogu da nađem posao jer nas koji smo završili ovaj fakultet ima mnogo na evidenciji nezaposlenih, tvrdi Mehmed Kalač.

– Ekipe CEDIS-a su stalno bile na terenu od proljeća do jeseni, ali čim je pao prvi snijeg, mi smo ostali bez napona. U čemu je problem, to niko ne zna – ističe Kalač u razgovoru i dodaje da je putna infrastruktura na pdoručju te MZ solidna.

– Pohvalio bih mještanina Habiba Kalača, koji u zimskom periodu održava seoske drumove, često i bez naloga lokalnog organa, a radi to i po pozivu mještana, tamo gdje je to potrebno – priča Mehmed Kalač, ističući da omladina iz Kalača masovno napušta ovaj kraj u potrazi za boljim životom.

– Osnovni problem je taj što ovdje nema posla. Ja sam završio fakultet, ali godinama ne radim. Na desetine porodica iz našeg sela su otišle. Uostalom nije tako samo u Kalačima već na cijelom području Rožaja i sjevera Crne Gore. O tome kako se živi u Rožajama dovoljno govori podatak da ima dosta naših sugrađana, a lično znam da ih ima dosta iz Kalača, koji su aplicirali kod njemačke Ambasade za vize – kaže Kalač, ističući da u selu opada i stočni fond.

– Ranije je bilo drugačije, ali sada ovdašnje porodice ako drže stoku, to je po jedna ili dvije krave, najviše. Smatraju da su cijene sirovog mlijeka preniske pa su troškovi veći od prihoda – smatra Kalač.

Mnogim porodicama potrebna socijalna pomoć

Kao aktivni član NVO „Humanost“, Mehmed Kalač ističe da u Rožajama ima mnogo porodica kojima je potrebna pomoć.

– Nedavni podaci izneseni u javnost govore da u našoj opštini živi više od 5.000 socijalaca. Pomoć je potrebna pogotovo stanovništvu u prigradskim naseljima gdje žive najsiromašniji slojevi stanovništva. To je posledica toga što država u poslednje tri decenije nije posvjećivala mnogo pažnje ovoj populciji. Takav odnos je posledica opšteg iseljavanja stanovništva sa sjevera Crne Gore, koji za hljebom odlaze na jug naše zemlje ili u inostranstvo – zaključuje Kalač.

Kalače se, ističe on, smatraju jednim od naprednijih sela u rožajskoj opštini u kojem je dosta onih koji se bave stočarstvom i poljoprivredom.

– Oni koji su zaposleni i bave se poljoprivredom, žive solidno, dok mi koji smo nezaposleni preživlljavamo ukoliko ne živimo na teret roditelja. Selo je iznjedrilo veliki broj akademaca, ali nema posla za sve nas. Zato mnogi odlaze trbuhom za kruhom. Ako naša država ima interes da mlade zadrži u selima, onda mora da ih motiviše kroz razna subvencioniranja i povoljne otkupne cijene tržišnih proizvoda. Mlade treba motivisati da izučavaju škole koje imaju prođu na tržištu rada. Ja kao ekonomista ne mogu da nađem posao jer nas koji smo završili ovaj fakultet ima mnogo na evidenciji nezaposlenih – tvrdi Kalač, ističući kao loš primjer to što se na birou rada, ukoliko se kasni sa prijavljivanjem, oni koji traže posao automatski brišu iz evidencije.

– To odgovara sistemu da bi prikazali da je broj nezaposlenih manji. Naravno, ima i onih koji se ne javljaju birou rada jer smatraju da je šema zapošljavanja uvijek unaprijed riješena – kaže Kalač.

Izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE