Više od 40 osoba ubijeno je u krvavom ratu škaljarskog i kavačkog klana, piše Dan.

 U ratu klanova ubijen 21 skaljarac

foto:portalanalitika

Ubistvo Stevana Stamatovića i Ilije Dedovića, koji su prekjuče likvidirani u Atini, a koji su u evidenciji crnogorske policije bili označeni kao vođe škaljarskog klana, nastavak je sukoba d va kotorska klana, koji se u poslednjih nekoliko godina prelio i izvan teritorije Crne Gore. Do sada su ubistva članova tih kriminalnih organizacija izvršena na teritoriji Njemačke, Grčke, Holadnije, Srbije…

Dedović i Stamatović, koji su prekjuče ubijeni u jednom atinskom restoranu, gdje su sjedjeli sa ženama i djecom, dvojica su od najmanje dvadeset ubijenih članova škaljarskog klana.

Njihove supruge su istražiteljima kazale da se ne sjećaju detalja zločina, a kamere su snimile četvoricu napadača kojima se ne vide lica jer su prekriveni šalovima.

Kotorom je do 2014. godine vladao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kila kokaina u Valensiji došlo do podjele na škaljarce i kavčane.

Od 2015. do kraja 2017. godine likvidirane su 24 osobe, a prošle godine izvršeno je šest ubistava koja su naručili ti klanovi. Među ubijenima ima i onih koji se nisu bavili kriminalnim radnjama, ali su po raznim osnovama bili bliski sa onima koje je policija označila kao članove tih kotorskih kriminalnih klanova.

Tokom 2019. godine likvidiran je Veselin Vesko Vukotić, otac navodnih vođa škaljarskog klana Jovana i Igora Vukotića. Smatra se da je to ubistvo pokrenulo novu krvavu spiralu “plaćanja dugova“. Nekoliko dana prije likvidacije Vukotića, u španskom gradu Malagaubijen je Baranin Zijad Nurković, koji je bio blizak kriminalnoj grupi Alana Kožara, koji važi za saradnika škaljaraca.

Prva žrtva u ratu dva klana bio je Cetinjanin Goran Radoman (37), koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu. Ubica je na škaljarca ispalio 25 metaka.

Potom je kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu pronađeno beživotno tijelo Kragujevčanina Gorana Dučića, koji je bio šef obezbjeđenja Jovana Vukotića.

U spuškom zatvoru je 22. septembara 2016. godine hicem iz snajpera likvidiran Dalibor Đurić, koji je prema evidenciji policije bio visokopozicionirani član škaljarskog klana.

Kotoranin Goran Biskupović i njegov prijatelj Miloš Bošnjak ubijeni su kada je napadač aktivirao eksplozivnu napravu dok su pontom išli ka naselju Muo. Prema policijskim evidencijama, Biskupović je bio član škaljarskog klana.

Ivan Lopičić ubijen je u kotorskom naselju Sveti Vrači u ulazu zgrade u kojoj je živio. I on je navodno bio blizak škaljarcima.

Zbog ubistva Miodraga Kruščića uhapšena je višečlana kriminalna grupa, a kao direktni izvršilac likvidacije označen je Mario Milošević.

Ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića izazvalo je veliki uznemirenje u javnosti, a provjerava se da li je on ubijen zato što je branio Igora Vukotića.

Radomir Đuričković likvidiran je na Cetinju 10. oktobra 2016, a iza tog zločina navodno stoji kavački klan.

Dražen Čađenović je nastradao u eksploziji koja se desila 29. marta 2018. godine u Podgorici. Ispod njegovog vozila navodno je bio postavljen plastični eksploziv. Prema policijskim evidencijama, i on je bio blizak barskom klanu na čijem čelu se nalazi Alan Kožar.

I za ubistvo Baranina Vasa Delibašića, koji je, navodno, takođe bio blizak sa klanom koji predvodi Alan Kožar, sumnje se da je povezano sa ratom kotorskih klanova.

Nije isključena ni sumnja da je i Božidar Cicmil, koji je l ikvidiran u Mostaru, žrtva ovog rata jer je navodno bio povezan sa škaljarcima. On je dovođen u vezu sa ubistvom člana barskog klana Armina Muše Osmanagića.

Tijelo Nikšićanina Petra Damjanovića (37), čiji je nestanak policiji prijavljen 2017. godine, pronađeno je u mjestu Kobilji do, koje pripada cetinjskoj opštini. Za policiju je Damjanović bio bezbjednosno interesantno lice koje je, navodno, bilo povezano sa članovima škaljarskog klana.

Nikšićani Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali su 2017. godine dok su, prema tvrdnjama iz istrage, pripremali eksplozivnu napravu koja je trebalo da bude korišćena u atentatu na jednog od šefova obezbjeđenja vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Na Cetinju je ubijen Bogdan Milić, kojeg je policija takođe povezivala sa škaljarcima, ali to nikad zvanično nije dokazano.

Cetinjanin Darko Mijović i Baranin Nikola Jovanović ubijeni su u Njemačkoj, dok je njihov prijatelj Miloš Vesković (38) iz Beograda teško ranjen u tom napadu.

Izvor:PortalAnalitika