U Pljevljima natalitet je u strmoglavom padu što se može zaključiti i iz podataka da je da je u prvih šest mjeseci godine evidentirano 333 preminulih, a rođeno je svega 80 beba.

             Foto M. Drobnjak,Novosti

-Od 1. januara do današnjeg dana rođene su 124 bebe. Očekujemo do kraja godine da će taj broj biti veći od 150- kaže direktor pljevaljske bolnice Saša Grbović.

U pljevaljskom lokalnom preduzeću “Komunalne usluge” tvrde da su od početka godine do 13. oktobra, na gradskom groblju Ravni imali 122 sahrane.

Od tog broja 73 lica su sahranjena u djelu gdje se sahranjuju pravoslavci, a 49 u djelu gdje se sahranjuju pripadnici islamske vjeroispovjesti.

Međutim, veliki broj Pljevljaka se sahranjuje i na seoskim grobljima pa je broj umrlih sigurno značajnije veći.

Da je to tako potvrđuju i podaci da je prilikom sahranjivanja jednog broja lica korišćena kapela na gradskom groblju, a da su sahrane obavljane na drugim lokacijama.

-Za 95 preminulih korišćena je samo usluga kapele, a sahranjivani su na seoskim grobljima – tvrde u preduzeću Komunalne usluge i pojašnjavaju da u slučaju jednog broja preminulih nijesu korišćene ni usluge gradske kapele.

Inače, kada je u pitanju broj stanovnika u pljevaljskoj opštini na popisu iz 1971. godine utvrđeno da u gradskom i seoskom području živi 46.0000 stanovnika. Međutim, od 1971. godine broj stanovnika neprekidno pada, pa je na popisu 2011. godine evidentirana 31.000.

Trenutno se pretpostavlja da na prostoru pljevaljske opštine ne živi više od 27.000 stanovnika, te da je prosječna starost stanovništva 42 godine.

Gledajući staračku strukturu Pljevljaci su poslije stanovnika Žabljaka i Šavnika, najstariji stanovnici u Crnoj Gori.

Izvor:Dan