U bjelopoljskoj bolnici tri mjeseca se čeka na pregled kod neurologa, jer je samo jedan ljekar, a u Pljevljima se toliko čeka kod kardiologa. U bolnici u Bijelom Polju nemaju infektologa U barskoj bolnici ne radi ergometrija, a najduže se čeka u endokrinološkoj i kardiološkoj ambulanti, gdje je prvi slobodan termin u oktobru

U pojedinim opštim bolnicama na specijalistički pregled se čeka i do tri mjeseca, dok sve ustanove kubure sa deficitom medicinskog kadra, posebno ljekara.

U pljevaljskoj bolnici fali čak 17 ljekara specijalista, tako im nedostaju tri ginekologa, dva anesteziologa, po jedan pedijatar, ortoped, urolog, psihijatar, neurolog, najmanje dvoje internista, dva hirurga, po jedan epidemiolog, infektolog i biohemičar, potvrdio je to za Dan direktor ove zdravstvene ustanove Saša Grbović.

Prema njegovim riječima o svemu je obavješteno nadležno ministarstvo, od koga je i tražena pomoć, kako bi problemi bili riješeni. Grbović poručuje da se ljekari dovode iz drugih sredina i da ipak pacijenti ne trpe mnogo. On navodi da je možda najteže kada su u pitanju pregledi kardiologa.
– Trenutno se kod kardiologa zakazuju pregledi za novembar i tu postoji dugo čekanje. Međutim, polako se i taj rok čekanja smanjuje, ističe Grbović.
Grbović napominje da će veliki broj nedostajućih ljekara stići u naredne dvije godine, po okončanju specijalističkih studija. Prema njegovom mišljenju, do tada treba mnogo toga da se uradi da se pridobiju novi specijalizanti, kao i da se stvore uslovi da ljekari ostaju u Pljevljima.
– Na konkurs za specijalizacije, raspisan prije mjesec i po, javila su se samo dva kandidata. Od tog broja, jedan kandidat je dobio specijalizaciju u Kliničkom centru, tako da je nama ostao samo jedan specijalizant, navodi Grbović.

U bjelopoljskoj bolnici nema infektologa, a radi samo jedan neurolog.

– Liste čekanja na prvi specijalistički pregled su do mjesec, osim za neurološku ambulantu. Najviše se čeka na pregled kod neurologa, kaže direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Kenan Erović, dodajući da se do kraja godine sa specijalizacije vraća još jedan specijalista iz te oblasti, tako da će velikim dijelom riješiti taj nedostatak i skratiti listu čekanja.

Inače, prvi slobodni termini u ORL ambulanti su 23. avgust, gdje radi dvoje specijalista, u Ortopedskoj ambulanti 14. septembar takođe sa dvoje specijalista, dok u Očnoj ambulanti, kod jednog specijaliste prvi slobodan termin je 3. septembar. Jedan specijalista ima slobodan prvi termin u Internoj ambulanti 27. septembra, u Kardiologiji kod dvoje specijalista 27. avgust, a u Nefrološkoj ambulanti gdje radi jedan specijalista 16. avgust. U Neurološkoj ambulanti imamo jednog specijalistu i prvi slobodan termin je 16. novembar, dok je u Psihijatrijskoj ambulanti kod jednog specijaliste prvi termin 16. septembar. Na Hirurškoj, Urološkoj i Kožnoj ambulanti nema čekanja – kaže dr Erović.

Izvor: dan.co.me