U Opštoj bolnici Bijelo Polje pušten u rad skener vrijedan 330 hiljada eura

Novi multislajsni skener vrijedan 330 hiljada eura omogućiće da, u Opštoj bolnici Bijelo Polje, kvalitet snimaka bude mnogo bolji, vrijeme snimanja kraće, a zračenje manje saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović puštajući u rad aparat najnovije generacije.

Hrapović je kazao da će instaliranjem savremenog CT aparata, stanovnici Bijelog Polja, Mojkovca i okoline moći će da dobiju savremenu dijagnostiku u mjestu boravka ili u neposrednoj blizini.

Ministarstvo zdravlja„Cilj ove Vlade je da obezbijedimo da građani imaju kvalitetnu zdravstvenu uslugu, dijagnostiku i liječenje, i dostupnu u mjestu u kom žive. Posebno imamo senzibilitet kada je riječ o sjeveru zemlje, na čijem dinamičnijem razvoju radimo u kontinuitetu“, rekao je Hrapović.

On je istakao da je aparat dio opreme vrijedne skoro 12 miliona eura za čiju je nabavku novac obezbijedila Vlada.

„Osim skenera, bjelopoljska bolnica dobila je opremu vrijednu 540 hiljada eura. Na starom skeneru, koji je u funkciji od 2009. godine urađeno je oko 30 hiljada snimanja, i potreba za novim je bila itekako opravdana, a iskazao je menadžment ustanove, osluškujući potrebe pacijenata i građana ovog kraja, ali i uvažavajući činjenicu da je ljekarima potrebna nova i savremena oprema i bolji uslovi za rad“, ocijenio je Hrapović.

On je ocijenio da je aparat najnovije generacije sa izuzetnim karakteristikama.

„Stari aparat bio je šesnaestoslajsni, a novi je osamdesetoslajsni, što znači da će kvalitet snimaka biti mnogo bolji, znatno kraće vrijeme snimanja i mnogo manje zračenje u odnosu na stari aparat. Takođe, novi aparat ima mogućnost snimanja cijelog tijela, krvnih sudova i sprovođenje drugih sofisticiranih procedura“, objasnio je Hrapović.

Vlada i Ministarstvo zdravlja, kako je rekao, predano rade na poboljšanju uslova za pružanje zdravstevnih usluga u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

„Nastavljamo sa unapređenjem tehnoloških kapaciteta zdravstvenih ustanova u našoj zemlji, i vrlo brzo ćemo istovjetne savremene skenere svečano pustiti u rad i u Beranama i u Risnu“, najavio je Hrapović.

Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravljaDirektorica Opšte bolnice Bijelo Polje, Biserka Bulatović, kazala je da se u Crnoj Gori prethodnih mjeseci dešavao medicinski pomak, kada je riječ o obnavljanju opreme u svim zdravstvenim ustanovama.

„Nakon Bolnice Nikšić, koja je nekoliko dana prije nas pustila u funkciju novi skener, Podgorice i Kliničkog centra, koji je dobio najasavremeniju magnetnu rezonancu, došla je na red i naša bolnica. Nabavkom novog multislajsnog CT aparata našim pacijentima omogućena je najreciznija dijagnostička usluga ove vrste, a zbog mogućnosti koje aparat nudi, sigurno će se i broj procedura koje se na njemu rade povećati“, rekla je Bulatović.

Prema njenim riječima, zona zračenja prilikom dijagnostike biće minimalna, a aparat će biti dostupan 24 sata svim pacijentima.

„Liste čekanja ne postoje, jer se svi prvi pregledi završavaju u roku od 30 dana“, rekla je Bulatović.

Ministarstvo zdravljaPredsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, kazao je da će novi skener podići kvalitet zdravstvene zaštite u tom gradu i na sjeveru Crne Gore.

„Koristim priliku da zahvalim Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu zdravlja na velikoj investiciji. Siguran sam da ćemo sa ovakvim investicijama nastaviti i u sljedećoj godini i očekujem, iz novog kapitalnog budžeta, značajna sredstva za investcije u bjelopoljsku bolnicu, kako bi ona povratila centralni regionalni značaj, koji smatramo da joj pripada“, rekao je Smolovć.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je za potrebe bjelopoljske bolnice nabavljen OCT, aparat za ergometriju, a u toku je, kako je dodao, postupak nabavke dva ultrazvučna aparata i druge opreme.

Ministarstvo zdravlja„Komletna oprema, od iznosa od 11 miliona i 700 hiljada eura, značajnim dijelom se opredjeljuje za sjever države i to pokazuje namjeru Vlade da se razvija i da se na adekvatan način zbrinjavaju stanovnici tog područja. Srećno puštanje u rad skenera i što manje da ga koristite“, zaključio je Čirgić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor