TRAMP PORUČIO

“U meni nema ni trunke rasizma”

Američki predsjednik Donald Tramp danas se žestoko branio da nije rasista, ali njegove poruke na Tviteru u kojima napada četiri demokratske poslanice Kongresa, izazvale su negodovanje i kod njegovih republikanaca, koji se još nijesu izjasnili o tom pitanju.

“Te poruke nijesu bile rasističke. U meni nema ni trunke rasizma”, naveo je Tramp pozivajući republikanske poslanike da ne padnu “u zamku” demokratskih protivnika.

Predstavničkom domu Kongresa je predložen tekst na glasanje u kojem se osuđuju Trampovi ispadi.

Američki predsjednik ponovo je juče žestoko verbalno napao četiri demokratske poslanice u Kongresu optužujući ih da “vole neprijatelje” Amerike i poručio im da mogu da napuste SAD ako nijesu srećne u toj zemlji.

“Ta grupa od četiri osobe se stalno žali”, rekao je Tramp u Bijeloj kući aludirajući na poslanice, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote, Rašidu Tlaib iz Mičigena i Ajanu Presli iz Masačusetsa.

“Te osobe mrze našu zemlju. One šire žestoku mržnju. Ako niste ovdje srećne, možete da idete”, dodao je Tramp.

Američki predsjednik je prije dva dana rekao da te poslanice “mogu da se vrate odakle su došle”, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

Aleksandrija Okazio-Kortez je poreklom iz Portorika, Ilhana Omar je došla u SAD kao izbjeglica iz Somalije, dok je Rašida Tlaib prva Amerikanka palestinskog porijekla koja je ušla u Kongres.

Ajana Presli je prva tamnoputa Amerikanka koja je izrabrana da predstavlja Masačusets u Kongresu.

Izvor: Beta