U Irskoj spremni za Bregzit bez sporazuma

Predsjednica sjevernoirske stranke koja održava na vlasti vladu britanske premijerke Tereze Mej “spremna je” za Bregzit bez sporazuma i sada to smatra najvjerovatnijim ishodom, prenio je juče list “Observer”, prenoseći sadržaj mejla do kojeg je došao.

Prema listu, predsjednica Demokratske unionističke stranke DUP, Arlene Foster, kazala je Ašliju Foksu, vođi konzervativaca u Europskom parlamentu, da je protekle sedmice imala “neprijateljski i težak” razgovor s voditeljem pregovaračkog tima EU-a za Bregzit Majklom Barnierom.

Foster je, sudeći prema mejlu u koji je ovaj britanski list imao uvid, kazala da je njena stranka spremna za scenario bez sporazuma za koji sada vjeruje da je najizgledniji.

“Observer” navodi da je to jedan od nekoliko majlova “koji su listu dati na uvid s najviših instanci vlasti”.

Portparol DUP-a odbio je da komentariše pisanje lista.

Foster je u jučerašnjem “Belfast telegrafu” napisala kako bi bila sklonija izlasku Britanije iz EU-a bez sporazuma nego lošem sporazumu, opisujući sadašnje planove kao evropsku aneksiju Sjeverne Irske.

Britanski i evropski pregovarači ovog su mjeseca ubrzali napore za postizanjem sporazuma o Bregzitu, no pregovori ostaju blokirani oko pitanja granice Irske sa Sjevernom Irskom, na kojoj EU želi režim kojim će se izbjeći tvrda granica na irskom ostrvu.

No DUP, čiju podršku Mej treba da bi progurala zakonske predloge u britanskom parlamentu, snažno se protivi bilo kakvom rješenju kojim bi se ta pokrajina tretirala drukčije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Foster je poručila da njena stanka, koja ima deset zastupnika u britanskom parlamentu, ne blefira sa svojim čvrstim stavom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor

Sve najljepše u Novoj 2022

Želi Vam Vaš portal SJEVER CRNE GORE