Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić, danas je na konferenciji za medije, kazao da su zadovoljni kako funkcionišu sve službe u okviru zdravstenog sistema.

Begić je kazao da u Crnoj Gori ima 11 karantina, i u njima 388 osoba,  dok je pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević kazao da su hospitalizovana 42 pacijenta.

Ukupan kapacitet institucionalnih karantinskih smještaja je oko 1000.

Tesiranje na novi kornavirus se sprovodi PSR tehnikom.

“Vjerovatnoća nastanka lažno pozitivnih  ili lažno negativnih nalaza je svedena na minimum”, istakao je Begić.

Povećati kapacitete testiranja

Doktor Begić je kazao da postoji strategija za povećanje kapaciteta testiranja. Juče su, kaže, uradili najviše testiranja.

“To podrazumijeva i koriščenje kapaciteta drugih laboratorija osim IJZ, a psotoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim infekcijama, jer je laboratorija IJZ jedina nacionalna i jedina referentna laboratorija koja ima sertifikate SZO za postupanje i sprovođenje ovih analiza”, istakao je Begić.

Napominje da su četvrta i peta sedmica su vrhunac epidemije.

Mjere ne poštuje oko 20 odsto populacije

Begić kaće da ima pojedinčanih primjera nepoštovanja mjera koje je donio NKT.

“Imamo oko 20 odsto populacije koja se ne pridržava mjera Nacionalnog koordinacionog tijela o sprješavanju širenja zaraze. Osobe koje šetaju ne znaju kakvu opasnost nanose sebi, djeci, svojima, ali i okolini”, jasan je Begić.

On je dodao da su ruke koje su temeljno oprane vodom i sapunom dezinfikovane do momenta dodirivanja neke kontaminirane površine.

Što se tiče procedura ulaska u kuću, kaže da je procedura prenaglašena.

“Virus se ne prenosi vazduhom. Ostavljenje garderobe na dobro provjetrenom mjestu, uz sve one higijenske postupke koje smo već preporučili i održavanje lične higijene, je sasvim dovoljna zaštita”, jasan je on.

20 zaraženih zdravstvenih radnika

Pomoćnik direktora Kliničkog centra danas je saopštio da ima 20 zaraženih zdravstvenih radnika, i to šest ljekara, jedan stomatolog, deset medicinskih sestara i jedna radnica na higijeni. Jedan zdravstveni radnik je hospitalizovan.

Napomenuo je da se u samoizolaciji nalazi 180 zdravstvenih radnika, od čega 55 ljekara, a da su ostalo  medicinske sestre.

Hiruški zahvati

Radojević je kazao da u Kliničkom centru razmišljaju da u dogledno vrijeme obnove hiruške procedure kod pacijenata sa malignim oboljenjiima, ali ako situacija to dozvoli.

On je dodao da se sada rade isključivo urgentne operacije, i samo ta vrsta hirurgije se sprovodi za sada.

Nosite dezinfekciona sredstva sa sobom

Begić kaže da je preporuka IJZ da dezinfekciona sredstva postoje na pumpama, u bankama…

Ako ih tamo nema, Begić preporučuje da ih frađani nose sa sobom.

Begić dodao da se u toku dana izdaju rezultati na koronavirus.

“Prioriteti su bliski kontakti zaraženih, a onda se sprovodi široko testiranje”, naveo je on.

Izvor: RTCG