U Ilinoisu rekordnih -34, u Mičigenu štede gas

REKORDNE HLADNOĆE U SAD

U Ilinoisu rekordnih -34, u Mičigenu štede gas

Sa minus 34 stepeni Celzijusa u mjestu Rokford, u američkoj državi Ilinois potučen je dosadašni rekord za nisku temperaturu u jeku polarne hladnoće koja je zahvatila američki srednji zapad, javlja danas nacionalna meteorološka služba.

Foto: Beta

Zvaničnici u američkoj saveznoj državi Mičigen upozorili su građane da bi moglo doći do ometanja snabdijevanja gasom za grijanje u vrijeme velike hladnoće, ako ne smanje potrošnju energenata.

Jutros je u mjestu Rokford zabeleženo minus 34 stepeni Celzijusa, a prethodni rekord je bio minus 33 stepena Celzijusa zabeležen 10. januara 1982. godine. Rokford se nalazi oko 130 kilometara sjeverozapadno od Čikaga.

Meteorolozi najvaljuju da se za vikend očekuje toplije vrijeme.

Zbog još jednog dana opasno hladnog vremena na američkom srednjem zapadu danas su zatvorene stotine škola, firmi i državnh kancelarija u državama Viskonsin i Minesota, ali se učenici vraćaju u škole u Sjevernoj i Južnoj Dakoti.

U Minesoti je bilo minus 48 stepeni Celzijusa kada se doda osjećanje hladnoće zbog vjetra.

Desetine ljudi se zbog promrzlina obratilo bolnicama u Minesoti.

I dalje se u ovim oblastima očekuju poremećaji u dovodu struje i otkazivanje letova i vozova.

Prije nego što najgora hladnoća počne da popušta, meteorološka služba Čikaga navodi da bi temperature mogle da padnu ispod rekorda od minus 32 stepena Celzijusa zabilježenog 20. januara 1985. godine

U Čikagu će se mnogi danas vratiti na posao, a grad je juče ličio na grad duhova jel su mnogi poslovavci rekli zaposlenima da ostanu kod kuće.

Upozorenje da građani Mičigenna štede gas je uslijedilo poslije požara na postrojenju u predgrađu Detroita što je uticalo na snabdijevanja gasom.

Direktorka kompanije Konzjumers enerdži (Consumers Energy) Peti Pop pozvala je sinoć potrošače da smanje upotrebu gasa.

Ona je potom za Detroit njuz (The Detroit News) rekla da bi moglo doći do lokalizovanih ograničenja snabdijevanja domaćinstava i kompanija ako se potražnja ne smanji.

Kasno sinoć je poslato upozorenje na mobilne telefone građana da se do petka temperatura na termostatima smanji na 18 stepeni.

Izvor: Beta

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor