EKONOMIST

U Egiptu 32,5 odsto stanovnika živi u siromaštvu

Egipatska vlada je konačno potvrdila u dugo odlaganom izvještaju da je 32,5 odsto od 99 miliona ljudi živjelo u siromaštvu, u poređenju sa 27,8 odsto 2015. godine, prenio je sajt britanskog lista “Ekonomist”.

List dodaje da se taj izvještaj, da bi stvari bile još gore, oslanja na zvanične podatke o siromaštvu prema kojima su siromašni stanovnici, oni koji mjesečno primaju oko 45 dolara, što je za 25 odsto manje od finansijske definicije koju je utvrdila Svjetska banka.

Izvještaj demantuje tvrdnje predsjednika Egipta Abdela Fataha el Sisija da njegove ekonomske reforme donose napredak.

Smanjenje subvencija i veći porezi doveli su do malog suficita u egipatskom budžetu i smanjili njegov projektovani budžetski deficit na 8,3 odsto Bruto domaćeg proizvda (BDP) ove godine, u poređenju sa 12,5 odsto tri godine ranije, naveo je list i dodao da su na taj način građani ostali siromašniji.

Plate ne idu u korak sa inflacijom i privatni sektor ne raste mnogo, naveo je Ekonomist i dodao da je Sisi, suočavajući se s lošim vijestima, odlučio da okrivi glasnika – njegova vlada je mjesecima blokirala objavljivanje izvještaja.

Izvor: Beta