Delta city foto:CDM

Ministarstvo ekonomije nije dobilo ni jedno obraćanje u vezi sa otpuštanjem više od 80 radnika zaposlenih kod zakupaca prostora u šoping molu Delta city, tvrde za CdM u resoru ministarke Dragice Sekulić.

“Ukolkio je bilo otpuštanja postavlja se pitanje da li su poslodavci sprovodili poroceduru u skladu sa Zakonom o radu pa eventualno može biti predmet preistitivanja od strane nadležne inspekcije”, poručuju iz Ministarstva ekonomije u izjavi za CdM.

Iz kompanije Delta city koja upravlja istoimenim šoping molom, CdM-u je saopšteno da su za tri mjeseca koliko se primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, zakupci prostora u ovom šoping molu otpustili više od 80 radnika.

“Za period od tri mjeseca, od kada je ovaj Zakon stupio na snagu, a to je 20. oktobar 2019. godine, gubitak u prometima zakupaca iznosi 18 odsto u odnosu na 2018. godinu. Ovo se prije svega odnosi na modnu maloprodaju. Pad nije zabilježen u sektoru prehrane (supermarket). Do sada je preko 80 radnika ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavavati shodno procesu optimizacije radnih mjesta, koja je još uvijek u toku”, saopšteno je CdM-u iz ove kompanije.

Kako ističu, šoping mol je građanima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, kada i sami ne rade, ali ne samo građanima Podgorice već i cijele Crne Gore.

“U svim državam regiona i većini evropskih zemalja, šoping-molovi su izuzeti iz primjene ovog zakona, zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu”, navode u kompaniji Delta city.

Ministarstvo ekonomije tvrdi da, kada se govori o poštovanju Zakona o unutrašnjoj trgovini sa posebnim osvrtom na član 35a ovog Zakona koji se odnosi na neradnju nedelju i državne praznike, treba istaći da se on skoro u potpunosti poštuje. To potkrepljuje činjenica da je od početka primjene zakona (20. oktobar 2019.godine) zabilježeno sedam nepravilnosti.

“Povodom saopštenja predstavnika Delta city da je za ovaj period otpušteno 80 radnika i da se planiraju dalja otpuštanja, ističemo da kao predlagač Zakona pratimo efekte koje je Zakon proizveo i s tim u vezi do sada nismo dobili ni jedno obraćanje u vezi sa otpuštanjem radnika bilo pojedinačno ili od udruženja, odnosno sindikata koji zastupaju prava radnika”, tvrde u Ministarstvu ekonomije.

Dodaju da, imajući u vidu da je Delta city upravljač tržnog centra koji daje u zakup prostor poslodavcima, cijene njihovu zabrinutost u odnosu na otpuštanje radnika, a Ministarstvo ekonomije će i u narednom periodu nastaviti da prati primjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini, kao i efekte njegove primjene.

Izvor:CDM