Potpredsjednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, generalni sekretar Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije i šef svih obavještajnih službi Rusije Nikolaj Patrušev, predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov, vlasnik Televizije Carigrad i tajkun Konstantin Malofejev, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, nalaze se, između ostalih, na listi lica kojimaje zabranjen ulazak u Crnu Goru, piše Pobjeda.

Na spisku ruskih državljana koji su nepoželjni  u CG, koji je formiran shodno odluci Evropskog savjeta, nalazi se ukupno 149 ruskih i ukrajinskih đržavlj ana koji su aktivno učestvovali ili su podržavali agresiju na Ukrajinu i nasilnu aneksiju Krima.

U odluci Vlade navodi se da se „ograničava ulazak na teritoriju Crne Gore kao i ograničava raspolaganje imovinom i sredstvima licima koja su odgovorna za aktivno podržavanje politika koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”. Potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin nepoželjan je zbog toga što je ,,aktivno pozivao na aneksiju Krima“. Rogozin se umiješao nedavno i u unutrašnje stvari naše države zaprijetivši Crnoj Gori ,,da će zažaliti zbog članstva u NATO“.

Na listi je i jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, Nikolaj Patrušev, sekretar Savjeta bezbjednosti i šef svih obavj eštajnih službi Ruske Federacije. U obrazloženju se navodi da je bio umiješan u formiranje politike ruske Vlade kojom se ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Tu se, međutim, ne završava aktivnost Patruševa. Istraživanje organizacije Risk menadžment i ruskog ,,Insajdera“, koje je prenijela Pobjeda, dovelo ga je u vezu sa glavnim organizatorom za planiranje terorističkih napada u Crnoj Gori Eduardom Sišmakovom, jer je na njegov poziv prisustvovao sjednicama ruskog Savjeta bezbjednosti tokom 2014. godine špijunske krize u Poljskoj.

Beogradski dnevnici ,,Blic“ i ,,Danas“ su otkrili da je desetak dana nakon pokušaja terorističkog napada uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori Patrušev odveo u Moskvu trojicu ruskih špijuna koji su dovedeni u vezu sa planiranjem terorističkih napada i ubistvom najviših državnih funkcionera.

Ruski tajkun Konstantin Malofejev na listi se našao zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini.

Risk menadžment i ruski Insajder su u svojim istraživanjima označili Malofejeva kao jednog od pokrovitelja dijela crnogorske opozicije. Malofejev je bio i finansijer dolaska blagodetnog ognja u Crnu Goru. v Na listi je i Sergej Železnjak, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije, poznat po ekstremističkim izjavama. Železnjak je, po ocjeni Evropskog savjeta, ,,aktivno podržavao korišćenje ruskih oružanih snaga u Ukrajini“.

“Lično je predvodio demonstracije u znak podrške korišćenju ruskih oružanih snaga u Ukrajini”, navodi se u obrazloženju. Železnjak je aktivan i u komentarisanju političke scene u Crnoj Gori gdje aktivno podržava sve inicijative Demokratskog fronta.

Na crnoj listi je i Sergej Nariškin, bivši predsjednik ruske Dume i aktuelni šef spoljnoobavještajne agencije Rusije. Nariškin se nalazi na listi zbog toga što je javno podržao ugovor o ponovnom ujedinjenju Rusije i Krima.

Na listi nepoželjnih su i Valeri Gerasimov, načelnik oružanih snaga Ruske Federacije, Igor Girkin, koordinator glavne ruske obavještajne uprave (GRU), član Savjeta bezbjednosti Rusije Boris Grizlov, kao i funkcioneri, tužioci i upravitelji samoproglašenih proruskih republika Luganjsk, Donjeck i Donbas.