EKONOMIJA

U crnogorskim zdravstvenim odmaralištima lani ostvareno 223.000 noćenja

U crnogorskim zdravstvenim odmaralištima, prema podacima Monstata, tokom prošle godine ostvareno je 223.000 noćenja domaćih i inostranih turista koji najčešće dolaze iz Norveške, Holandije, Švedske i Njemačke, poručio je danas ministar zdravlja Kenan Hrapović, na konferenciji počasnih konzula, u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova, koja je održana u Podgorici.

Hrapović je posebno istakao komparativne prednosti zdravstvenog turizma u Crnoj Gori, a to su osim povoljne geografske pozicije i klime, prirodni resursi naše zemlje neophodni za razvoj zdravstvenog turizma, kao što su ljekovito blato, mineralna voda i ulcinjski pijesak, koji ima biološki aktivne mineralne sastojke.

“Crna Gora se može pohvaliti i kvalifikovanim medicinskim osobljem, kvalitetom medicinskih usluga i konkurentnim cijenama”, zaključio je Hrapović.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović posebno se osvrnuo na važnost Programa ekonomskog državljanstva.

“Program će biti dostupan za najviše 2.000 najreferentnijih aplikanata i to tokom ograničenog perioda od tri godine. Ovo je dodatan mehanizam zaštite, jer se Program de fakto donosi kao “pilo” čije će se performanse budno pratiti tokom implementacije”, jasan je on.

Korist po državu

Ministar Radulović je istakao da će se sredstva dobijena ovim Programom usmjeriti na razvojne projekte koji treba da generišu višestruku korist po državu, od privredne aktivnosti tokom samog ulaganja preko zapošljavanja tokom, nakon ulaganja i na kraju unapređenja ponude i konkurentnosti sveukupne ekonomije kao krajnjeg cilja.

“Iz svega navedenog jasno je da su svi mehanizmi upravljanja postupkom dodjele državljanstva u rukama Vlade te da su kriterijumu u predloženom modelu definisani tako da je svaki korak do kraja transparentan, što onemogućava bilo kakav vid manipulacije”, zaključio je ministar Radulović.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je počasnim konzulima zahvalio što svoje vrijeme, ugled, poznanstva i resurse neumorno stavljaju u službu Crne Gore, uz uvjerenje da je “lijepo biti predstavnik slobodarske zemlje, čija hiljadugodišnja istorija, kao i sadašnjost obavezuju i služe na ponos svima”.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je naglasio važnu ulogu počasnih konzula u pozicioniranju Crne Gore na svjetskom tržištu kao atraktivne investicione i turističke destinacije. Iskoristio je priliku da zahvali počasnim konzulima na posvećenom radu i doprinosu širenju diplomatske mreže Crne Gore.

“Vjerujem da je naš zajednički cilj da predstavimo i promovišemo Crnu Goru kao modernu evropsku državu, dinamične ekonomije i jedinstvenih prirodnih potencijala“, kazao je Darmanović. Naglasio je da crnogorska diplomatija u značajnoj mjeri doprinosi privlačenju stranih direktnih investicija i promociji potencijala crnogorske ekonomije, u cilju njene održive diversifikacije i stabilnog rasta. Izrazio je uvjerenje da će konferencija podstaći snaženje kontakata, partnerstava i poslovnih prilika.

Dijalog među različitostima

Prvi čovjek Ministarstva kulture Aleksandar Bogdanović,  je istakao da kada uzmemo u obzir da su ključni problemi današnjeg svijeta uzrokovani animozitetima koji su nastali vrlo traumatičnim sučeljavanjima različitih kultura, onda nam postaje jasno da se upravo na polju kulture moraju tražiti rješenja za harmoničnijim razvojem globalnih procesa.

“Ono što vodi ka tim rješenjima, a to je dijalog među različitostima, može svoju najznačajniju podršku naći upravo u onome što donosi današnje informatičko doba”, istakao je ministar Bogdanović.

Zahvaljujući njemu, malim kulturama proširene su mogućnosti prezentacije svojih autentičnih vrijednosti, čime mogu efikasnije uticati na otklanjanje stereotipa koji ih prate i koji su, kao što znamo, posljedica prije svega nedovoljne informisanosti.

“Istorija naših prostora jeste istorija stalnog preplitanja različitih kultura. Taj kontinuitet je učinio da savremena Crna Gora može u svom istorijskom iskustvu prepoznati upravo ono što savremeni svijet ponovo pokušava staviti u centar agende svog budućeg razvoja. Jasno je da u njoj posebno mjesto pripada toleranciji i dijalogu, a kultura, kako istorija pokazuje, jeste polje na kom se to može najlakše i najefikasnije ostvariti”, jasan je Bogdanović.

Na Trećoj Konferenciji koja je okupila 40 počasnih konzula, govorio je i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, a fokusu je bila prezentacija aktuelnih projekata i razvojnih prioriteta naše države, u cilju daljeg jačanja privredne i kulturne saradnje sa zemljama iz kojih dolaze počasni konzuli.

Izvor: CDM