“Drugi Street art festival Herceg Novi” biće održan od 13. do 15. septembra i u okviru njega, kako je najavljeno, očekuje nas oslikavanje murala, radionice za djecu i predstavljanje projekta finske umjetnice Sini Kunnas.

Biće održan pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Herceg Novi i Opštine Herceg Novi, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, a sponzor je doo „Novitović“ iz Baošića.

Cilj festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti, navedeno je u saopštenju.

Tokom tri dana muralom „Herceg“ će biti uljepšan zid na Dubravi, a slikaće ga autori Mato Uljarević i Iva Marinović. Njihovo rješenje odabrano je kao najbolje na Konkursu koji je raspisao Sekretarijat za kulturu i obrazovanje. Autori će mural oslikati na zidu koji odlično odgovara predloženoj ideji, dodaju u saopštenju.

„Mural asocira na jedinstvenu atmosferu Herceg Novog, koji transcedentuje u unutrašnji prostor čovjekov i u čovjeku se ostvaruje, kao u biću jedino sposobnom da spozna do kraja. Unutar figure prikazani su isječci, nasumični komadi iskustva Herceg Novog – palma, mušlje na buzaru, Belavista, mornar sa lulom itd – ujedinjeni kao nosioci jedinstvanosti, sa svrhom da prikažu samu suštinu grada.

Antropomorfna figura u kojoj je sažeta suština Novog, to je duh grada – Herceg“, stoji u obrazloženju rada koji je ocijenjen kao najbolje likovno rješenje predato na Konkursu sa temom „Sklad prirode i ljudi“.

Prve večeri festivala biće predstavljen rad finske umjetnice Sini Kunnas, 13. septembra na trgu Belavista, od 19 sati.

Kunnas će se hercegnovskoj publici predstaviti autorskim projektom Manhattan Street Art Poster, koji je finansiran od strane finske organizacije #HCPSPIRIT.

Izvor: AntenaM