U Budvu se vraćaju turisti iz Zapadne Evrope

Podaci o posjeti Budvanske rivijere koji se odnose na prvih sedam mjeseci, pokazuju povratak zapodnoevropskih gostiju: turisti iz Njemačke su na trećem mjestu po broju dolazaka i noćenja, dok su među prvih deset najzastupljenijih i Francuska, Velika Britanija i Švedska, kazala je Dnevnim novinama PR Turističke organizacije Darja Marović.

reklama

Ona je dodala da su kao i prethodnih godina tokom glavne sezone bili najzastupljeniji posjetioci iz Rusije, Srbije, BiH, Ukrajine i Bjelorusije.

“Interesantno je da ove godine u privatnom smještaju imamo goste i iz nekih manje poznatih, dalekih destinacija, poput Južne Afrike, Papue Nove Gvineje, Mauricijusa, Kambodže, Indonezije, Bahreina”, dodala je ona.

Prema zvaničnim podacima Uprave za statistiku Crne Gore Monstat o broju turista u hotelima, hostelima, rizortima i ostalom kolektivnom smještaju, te onim koje je TO Budva prikupila za privatni smještaj, u prvih šest mjeseci ove godine u “prijestonici turizma” je boravilo oko 300.000 gostiju, koji su ostvarili više od million noćenja. Na osnovu još uvijek nezvaničnih podataka o rezultatima u julu i avgustu, očekivanja za drugu polovinu godine su više nego pozitivna.

“Prema najavama hotelijera, ova postsezona biće uspješna kao i predsezona. Ukoliko nam vremenske prilike budu išle u prilog, nadamo se da će popunjenost biti dobra i u privatnom smještaju. Potrudili smo se da nizom manjih i većih dešavanja što kroz samostalnu organizaciju, što uz podršku produžimo boravak naših gostiju”, ističe Marović.

Ključan je upravo znatan broj dešavanja u narednim mjesecima, pa iz TO vjeruju da će biti mnogo onih koji će odlučiti da te dane provedu u Budvi i njegovoj okolini.

Budva je mjesto najraznovrsnije turističke ponude, pa je zbog toga posjećuje i različita klijentela. Marović kaže da su, osim uživanja na plažama, gostima privlačni brojni hoteli sa četiri i pet zvjezdica, ali akcenat stavlja na „domaću radinost”.

“Privatni smještaj parira hotelskom kada je u pitanju kvalitet ponude. Konkurencija je velika, što znači da se svi ponaosob trude da pridobiju goste kvalitetom usluga koje nude i ljubaznošću. Takođe, Budva nudi širok spektar gastro-usluga, što predstavlja jedan od glavnih segmenata koji opredjeljuju gosta za određenu destinaciju. A Crna Gora i Budva imaju šta da ponude”, dodala je sagovornica Dnevnih novina.

Takođe je navela da kulturno-istorijski spomenici i zaleđe Budve još nisu dovoljno iskorišteni, te da ih treba promovisati na bolji način.

Izvor: Dnevne novine