objednik 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore održanog u Bijelom Polju jeste predstava „O ćutanju i drugim imitacijama sreće”, po tekstu Bojane Šolaje, u režiji Anđele Novaković i Miroslava Minića, u izvođenju mladih glumaca, učenika Gimanzije „Petar Prvi Petrović Njegoš” iz Danilovgrada. Jednoglasnom odlukom žirija Danilovgrađani su prvo mjesto osvojili pozorišnim komadom koji nosi snažnu poruku o podizanju svijesti o životima manjinskih grupa, isticanju značaja volonterizma u zajednici, te angažovanosti mladih.


Rediteljka pobjedničke predstave Anđela Novaković je kazala da su jako srećni zbog osvojene nagrade, iako im je cilj bio da na Festivalu predstave ono na čemu su radili od septembra prošle godine.

Ova nagrada nam je dokaz da ljudi, zaista prepoznaju i vrednuju naš rad i trud, kao i veliki talenat djece. „O ćutanju i drugim imitacijama sreće” nije adaptacija nekog već postojećeg komada, već autorski projekat Bojane Šolaje i to je pokazatelj da mladi ljudi rade nove savremene produkcije – istakla je Novaković.
Drugo mjesto pripalo je pozorišnom ansamblu Nevladine organizacije „Mladi Info” Montenegro MAGG, iz Pogorice, za predstavu „Pozdravi nekog”, po tekstu Marije Rakočević, dok režiju potpisuje Đorđije Tatić.
Predstava „Jomeo i Krulija”, u izvođenju učenika Gimnazije „Slobodan Škerović” iz Podgorice, a po tekstu i u režiji učenice Nikoline Pavićević, osvojila je treće mjesto.
Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je mladom glumcu Milanu Nikčeviću, za ulogu u predstavi „Profesionalac”, Kulturno-kreativnog centra „Akord” iz Nikšića.
Dobiti takvo priznanje, na jednom prestižnom festivalu, kao što je ovaj u Bijelom Polju, zaista je velika čast – naglasio je Nikčević.
Kaže da se „potajno nadao nagradi, jer kada igra po tekstu Dušana Kovačevića, to obavezuje da bude ambiciozan”.
Gluma je odavno moj životni poziv, a priznanje za najbolju mušku ulogu svakako je veliki podsticaj i motiv da još bolje i više radim – kazao je on.
Dramski amaterizam u Crnoj Gori iskoračio je krupnim koracima naprijed, naročito u autorskom pristupu projektima, kao i u odabiru tekstova, mišljenje je tročlanog žirija 47. Festivala dramskih amatera Crne Gore, u sastavu: reditelj i bard crnogorskog pozorišta, Blagota Eraković, mladi reditelj, Danilo Marunović i glumac Moamer Kasumović.
Obrazlažući odluku žirija, predsjednik Blagota Eraković, istakao je da dramsko amatersko stvralaštvo zasigurno čeka maštovita, hrabra i kreativna budućnost, što je ovogodišnji Festival i dokazao.
Izuzetno je dragocjena pojava smjene mladih generacija kada su u pitanju učesnici na ovom Festivalu, kako među glumcima, tako i među rediteljima, dramskim piscima, scenografima, kao i kostimografima. Time Festival dramskih amatera na najočigledniji način opravdava svoje postojanje kao dominantne fabrike talenata, koja kreira pozorišni identitet naše zemlje. Izuzetno je pohvalno prisustvo modernih pozorišnih čitanja, koja su u skladu sa savremenim evropskim i svjetskim teatrom, dajući time dodatnu relevantnost amaterskoj sceni u Crnoj Gori – kazao je Eraković.
On je naglasio da je pojava mladih glumaca, kao i nekoliko originalnih dramskih tekstova, čiji su autori mahom tinejdžeri, najvrednije osvježenje 47. FDA. Različiti scenski izrazi posebno su obogatili ovu manifestaciju.
Festival dramskih amatera Crne Gore, na kojem se tokom sedam dana u konkurenciji predstavilo čak 13 pozorišnih ansambala, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Bijelo Polje, a u organizaciji JU Centra za djelatnosti kulture „Vojislav Bulatović – Strunjo”.
Izvor:Dan