U Bijelom Polju u mjesnoj zajednici Zaton, završena je prva faza otkupnog centra poljoprivrednih proizvoda vlasništvo Ilije Merdovića  i sada se prelazi na drugu fazu,kroz koju je planirana izgradnja fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Ivesticija ovog projekta je vrijednosti 300 hiljada eura i on se finansira iz sredstava IPARD programa kao i IREF-a, u planu je da ova stanica zaposli 16 radnika, dok će dugoročni rezlutat biti širenje mreže poljoprivrednih proizvodjača na ovom području.

Budući otkupni centar danas je obišao predsjednik Opštine Aleksandar Žurić, koji je kazao da  je Zaton  kraj koji je izrazito naslonjen na poljoprivrednu proizvodnju, pa otvaranje ovog centra je izuzetno značajno. Zahvaljujući pregalaštvu preduzetnika Merdovića ovo bi trebalo da se pretvori u još ozbiljniju i širu poslovnu priču uz podršku lokalne uprave i države. Danas smo vidjeli da je završena prva faza ove značajne investicije, dok je u drugoj fazi planirana izgradnja fabrike za preradu poljoprivrednih proizvoda i već u narednim danima se očekuje početak radova i na tom objektu.

“Otvaranje zemljoradničke zadruge u Zatonu u određenoj mjeri će smanjiti i stopu nezaposlenosti, što je jedan od najvećih problema stanovništva sjevera Crne Gore. Prioritet i prava prilika za Bijelo Polje je upravo poljoprivredna proizvodnja, koja može biti artikulisana na ozbiljan način samo instaliranjem ovakvih cenatara”, naglasio je predsjednik i dodao da je Zaton  jedna od najuglednijih mjesnih centara na području Bijelog Polja.On se tokom današnje posjete osvrnuo i na ključne probleme mještana Zatona – vodo i elektrosnabdijevanje.“Problem snabdijevanja električnom energijom smo konačno riješili, zahvaljujući kolegama iz Elektroprivrede, inicijativi Mjesne zajednice, ali i uz podršku Lokalne uprave. Elektro-energetski objekat je završen i naredne sedmice će on biti pušten u rad. Prije dvije godine smo započeli i radove na vodovodu Ribarevine-Zaton i dalje prema Loznoj, ali je poslije 2 000 metara radova, taj projetak zasutavljen zbog tehničkih problema i imovinskih odnosa, ali ćemo se u predstojećem periodu maksimalno fokusirati na to, kako bi riješili jedno od značajnih pitanja žitelja ovog mjesta”, istakao je Žurić.

Povod posjete predsjednika opštine Aleksandra Žurića, su Majski susreti koji se tradicionalno u ovoj mjesnoj zajednici održavaju svake godine, a povodom dana Nezavisnosti Crne Gore.

U sklopu Majskih susreta, će se u nedelju održati i turnir u fudbalu, koji svake godine privuče dosta i učesnika i ljubitelja fudbala.

sjevercg